Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
РУО – Варна: Първи въпрос е затруднил най-много четвъртокласници на малката матура в областта
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

A4ADBE20-B621-47B6-A971-9CE0ADAFCE04

Първи въпрос е затруднил най-много четвъртокласници на малката матура по български език в областта. Това каза Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието във Варна, цитирана от ИА Фокус.

При тази задача учениците трябва да отговорят на въпроси по зададен текст. „Там имаме 96.25% грешни отговори и въпросът е свързан с функционалната грамотност – четене с разбиране. Затруднение са имали четвъртокласниците и с въпрос номер 9, който също е с избираем отговор. 87.66% са се затруднили при определяне вида на изречението по цел на изказване“, съобщи Венцеслава Генова. При определяне лексикалното значение на думите във въпрос номер 8, затруднения са срещнали 87.50% от явилите се ученици.

„Най-голям процент верни отговори имат на въпрос номер 5, с избираем отговор – 98% са дали верният отговор. Въпрос номер 10 отново е с отворен отговор. Там 84.27% ученици са дали верен отговор. И на въпрос 11 с отворен отговор, 78.61% ученици са се справили, което означава, че четивната грамотност на четвъртокласниците в област Варна е много добра. Те четат с разбиране и съответно се справят добре с отговорите на въпросите към текста“, обобщи Венцеслава Генова. Към момента има информация само за две от външните оценявания, които се проведоха на 9 и 10 май. Обработват се резултатите от изпитите по предметите „Човекът и обществото“ на 14 май и „Човекът и природата“ на 16 май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *