Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
МВР за убийството в Костенец: Открихме оръжие при издирването
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

F3B1962B-EFC9-45A5-BDBE-0BC3C54AE02E

Целият наличен ресурс е ангажиран, заяви главен комисар Иванов

Тази сутрин е открито оръжие в един от претърсваните периметри в Костенец, каза главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов на брифинг по повод убийството в Костенец. В момента се извършва оглед на място.

Оръжието, което полицията намери днес до Костенец, е ловна пушка, съобщи БНР. Открити са и голям брой боеприпаси – патрони. По непотвърдена информация, пушката и патроните са били намерени в скривалище, което се намира близо до кошери до реката в Костенец. Предпорлага се, че скривалището е направено от Стоян Зайков, но за да бъде категорично потвърдено това, трябва да бъдат назначени експертизи на оръжието.

По думите на Иванов оръжието отговаря по вид и калибър на това, с което е извършено едно от убийствата. “Ще бъдат назначени експертизи, има ли връзка или е друго“, заяви той.

Иванов добави, че за днес няма изпратени сигнали към полицията за местоположението на заподозрения в убийствата Зайков. “Снощи до късно имаше, всички са потвърдени. До този момент нямаме никакви потвърждения. Продължаваме. Както виждате, вече има някакви резултати“, добави той.

Няма данни Стоян Зайков да е напуснал страната, предполагаме, че е в района, каза гл. комисар Иванов, цитиран от “Фокус“.

“Напълно възможно е да се укрива. Назад във времето в минали периоди се е укривал с месеци. Бил е изолиран. Той е способен да оцелява сам. Може да няма помагачи. Това са основните данни, които сме извели като изводи, след направения анализ на събраните доказателства“, добави главният секретар на МВР.

Ивайло Иванов уточни, че в хода на разследването се използват всички налични ресурси. “Термокамерите са включени още от първия ден на операцията, хеликоптер използваме при необходимост, когато трябва да претърсим даден район. Целият ресурс на МВР е ангажиран“, добави той и поясни, че няма данни заподозреният в убийствата да е потърсил съдействиe или да се е свързал с роднини.

Иванов коментира и информацията, че полицията е разбивала врати на домове в Костенец и е застреляла куче по време на акцията.

“Аз сигнал за застреляно куче не знам. Ако някъде има разбивана врата, това е при извършена проверка, но това са при необитаеми къщи. Нямаме данни, когато е извършено претърсване на дадено помещение, да има чупене“, отбеляза Иванов.

“Тук има много необитаеми постройки. Има много къщи, които са затворени. Някои са подсигурени срещу кражби и ако той влезне и се заключи отвътре, единственият начин да влезем е като разбием, но все пак се съобразяваме. Само когато имаме сигурни данни използваме разрешеното от закона средство“, заяви той.

Главният секретар на МВР уточни, че полицията има насоки, че двете убийства в Костенец са извършени от 43-годишния мъж Стоян Зайков. „Все още трябва да се направят някои сравнения в експертизите, които отнемат повече време. Засега при първото убийство имаме достатъчно доказателства, за второто ще ни е нужно повече време“, обясни той.

Попитан дали полицията не е подценила ситуацията в Костенец, той отговори: „Нищо не сме подценили. От първия ден са тук всички специализирани сили и се работи. Щабът не се премества от районното. Постоянно има психолози и оперативни работници. Ние като ръководители сме почти денонощно тук“, заяви Иванов.

“Имаме много следи, които ни насочват, ние затова сме тук и ще продължим да сме тук, докато не свършим работата. Явно допускаме някои слабости, но продължаваме да го издирваме и ще направим всички възможно всичко да свърши добре“, поясни главният секретар на МВР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *