• Варна
  2°
  разкъсана облачност
  Влажност: 74%
  Вятър: 9m/s N
  Готвят трети протест срещу Стратегията за детето във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Нова Варна
  Снимка: Нова Варна

  Трети протест срещу Стратегията за детето и цялостната политика на държавата в сферата на закрилата на детето и образованиетo ще се проведе във Варна утре, 21 май. Демонстрацията ще започне в 18.30 часа пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война до Община Варна като митинг и ще продължи в шествие, което ще премине по бул. „Сливница“ до ФКЦ и после обратно по бул. „Княз Борис“ до площад „Независимост“.

  Вече 100 000 съмишленици в над 20 града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора, Свиленград, Благоевград, Велико Търново, Ямбол, Сливен, Габрово, Гоце Делчев, Смолян, Силистра, Хасково, Шумен, Враца и Пазарджик търсят гласност и решение на въпроса, свързан с грижата, възпитанието и защитата на българските деца.

  Според тях детецентрираният подход на замразената, но не отхвърлена стратегия не предлага адекватно и ефективно решение на икономическата, демографската и морална криза в България, работи с неясни понятия и оперативни цели и налага външни практики и методологии, създадени за други социално-икономически условия и общества.

  Държавата е абдикирала от ролята си на социален регулатор и е предала управлението, при това без качествен надзор, в ръцете на НПО-та с външно спонсориране, смятат протестиращите.

  Те настояват за отмяна на всички вече приети изменения/допълнения в законодателството, свързани с децата и семействата и за активна държавна намеса и съдействие на родители при отнети деца извън България.

  Забрана на международното осиновяване от РБ, да не се допуска чужди НПО да оперират в РБ в сферата на децата, семействата и образованието, държавна политика в подкрепа и развитие на семейството, а не съпоставяне на правата на детето с тези на родителите, са сред исканията на протестиращите.

  Според тях подписването на каквито и да е международни актове, свързани с децата и семейството, трябва да минава през широк обществен дебат/референдум, а Държавната агенция за закрила на децата (ДАЗД) трябва да се трансформира в ДАЗДС (агенция за защита на детето и семейството). На дейността на агенцията през последните 5-10  г. да се извърши пълен одит, като виновните за неправомерни дейности си понесат цялата справедлива имуществена и наказателна отговорност, призовават още родителите.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *