Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
52 650 зрелостници се явяват на матура по БЕЛ днес
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

матури ученици

На първия държавен зрелостен изпит заявление за допускане са подали 52 650 зрелостници, а за втория – 41 716. Днес е държавният зрелостен изпит по български език и литература, а на 23 май е втората задължителна матура, а изборът на предмет се прави от ученика, каза зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

От 28 до 31 май ще се проведат и държавните зрелостни изпити, които са по желание на ученика, тези изпити също трябва да са описани в заявлението, което злелостниците ще получат.

“888 ученици към момента са подали заявление за тях. Тази година, за пореден път учениците от професионалните гимназии ще могат като втори ДЗИ да избират средно аритметичната оценка от положените изпити за придобиване на степен за професионална квалификация за теория и практика. Подалите заявление са 10 421“, посочи Михайлова.

Предметите география, биология и английски език обикновено са най-предпочитани от учениците за втори задължителен изпит.

“Тази година английският език изпревари биологията, миналата година беше биологията. Сега има най-много заявления за изпит по английски език – 14 612. По биология и здравно образование заявления са 11 076. След това са география и икономика – 5993, философския цикъл е с 4287, което го нарежда на четвърто място по избор на учениците. Безспорно, след това следват математиката, историята и немският“, обяснти зам.-министърът.

Той посочи, че учениците, които ще се явят на държавни зрелостни изпити по желание, избират предимно математика.

“Математиката като предмет и като оценка от дипломата за средно образование е необходима за тези ученици, но те не я избират като задължителен втори изпит, а я оставят като изпит по желание. Веднага след това се нарежда английският език с 250 заявления, след това биологията, физиката, химията и историята“, каза още тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *