• Варна
  16°
  ниска облачност
  Влажност: 48%
  Вятър: 4m/s SW
  Инцидент отне живота на 25-годишен българин в планината Олимп
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Mount_Olympus

  Младият мъж паднал по скалист път в местността Кофто

  25-годишен българин загина след инцидент в планината Олимп в Гърция. Младият мъж паднал по скалист път в местността Кофто. С него е бил и друг българин, който веднага се обадил за помощ. Гръцката спасителна служба проведе мащабна операция за спасяването на пострадалия.

  Мъжът е бил свален от планината жив и откаран в болница в Солун с черепно мозъчна травма и други наранявания, несъвместими с живота. Въпреки усилията на лекарите, той е починал, научи NOVA от консула в Солун Румен Лозанов.

  „Това, което ни беше дадено от гръцката спасителна служба в района на планината Олимп, е, че става въпрос за туристи – планинари, които са се самоорганизирали. Решили са да посетят планината по определен маршрут. В последствие, според тяхна информация, са решили да посетят и други места. Попадат в местността Кофто. Очевидно ги е привлякла с красотата си и трудната достъпност и това ги е подвело в крайна сметка”, заяви генералният консул в Солун Румен Лозанов.

  „Това, което ни беше казано от спасителната служба и първоначално е съобщено от единия от групата, е, че Мартин Киров се е подхлъзнал по пътека в маршрута”, посочи още Лозанов.

  По думите му трасето се намира на 2300 м надморска височина. „Известно е сред планинарите с това, че е сложно – често е заснежено и влажно. Въпреки това, бързо са се отзовали спасителните екипи в района и веднага е оказана помощ. Това, което е забавило транспортирането на нашия гражданин е необходимостта от действия на специален, в случая е бил военен хеликоптер, поради голямата надморска височина”, каза още генералният консул.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg