• Варна
  -0°
  ясно небе
  Влажност: 66%
  Вятър: 5m/s W
  Варненският театър се сдобива с камерна сцена
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: live.varna.bg
  Снимка: live.varna.bg

  Изграждане на камерна сцена включва проектът за ремонт на филиала към Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. Това съобщи артистичният директор на театъра Веселина Михалкова, която получи официално документите за предстоящите ремонтни дейности от кмета Иван Портних.

  Предвижда се да се направи цялостно обновяване на сградата, в която се помещава филиалът. Ще се наблегне на сцената и салона. Ще се подмени и осветлението и оборудването. Предвижда се да бъде осигурена достъпна среда и за хората с увреждания. Под зданието обаче има подпочвени води и не се знае дали това няма да се отрази на продължителността на планираните дейности, сподели Михалкова.

  Проектът за филиала е на стойност около 7 милиона лева, като по-голямата част от средствата са осигурени по Оперативната програма “Региони в растеж”. Община Варна ще поеме дългосрочен дълг в размер на 1 432 000 лв. от регионалния фонд за градско развитие и от съфинансираща банкова институция.

  Очакванията са през 2021 година, когато театърът ще чества 100-годишен юбилей, филиалът да бъде обновен. Ремонт в него не е правен от 54 години. Знаковата сграда с 24-метрова часовникова кула е строена през 1890 г.

  Кметът Иван Портних припомни, че със средства от Европа – 4 млн. лв. от предходния програмен период, бе ремонтирана и основната сграда на театъра.  „Очаквам след ремонта филиалът на театъра да придобие един съвременен вид и удобства както за творческите колективи, така и за зрителите”, каза той. Предвижда се най-малко 80% от пространствения капацитет на филиала да бъде използван за културни цели.

  Кметът Иван Портних припомни, че сградите на ДТ “Стоян Бъчваров“ са паметници на културата, с които общината се отнася с внимание. Пример за други обновени старинни сгради са Юнашкият салон, Домът на флота, Матроският клуб.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *