Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Седем алпинисти загинаха на Еверест за седмица заради задръстване
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Трима алпинисти загинаха на Еверест, съобщиха организаторите на експедициите. Така броят на загиналите на най-високия връх само през тази седмица достига 7 човека.  „Още двама индийски катерачи починаха на Еверест вчера”, заяви Мира Ачаря, говорител на непалското министерство на туризма, а организаторите на експедициите потвърдиха трета смърт, предаде Дарик радио.

Капа Дас на 52 години е достигнал върха и е починал вчера следобед по време на слизането си. Друг индиец – 27-годишният Нихал Багуан, също е починът на връщане от върха. „Той бе в задръстването повече от 12 часа и бе изтощен. Шерпите го пренесоха до лагер 4, но той почина там”, заяви Кешав Пудел. Третата жертва е австрийски катерач, който е починал от северната страна на планината също по време на спускането си.

Вчера се оформи опашка от катерачи в близост до върха, след като около 200 човека са се възползвали от ясното време в сряда, за да се опитат да изскачат върха от Китай и Непал. Екипите е трябвало да се наредят на опашка, за да стигнат върха, като по този начин рискуват да получат измръзване или височинна болест. В резултат на това забавяне вчера двама катерачи изгубиха живота си по пътя надолу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *