• Варна
  11°
  ниска облачност
  Влажност: 66%
  Вятър: 5m/s ESE
  Екзитпол: ГЕРБ печели евроизборите, БСП – втора
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  phpie1qxl_800x_

  ГЕРБ печели убедително изборите за европейски парламент в България. Първите резултати от екзитпола на „Галъп” сочат, че 30,5% са гласували за партията, водена от премиера Бойко Борисов. Същият процент дава и „Тренд”. Прогнозните данни на „Алфа рисърч” сочат 32,7% за ГЕРБ, пише vesti.bg.

  Втора, с 25,4%  според „Галъп” и 23,5% според „Тренд”, е БСП. „Алфа рисърч” дава на левицата 23,2%. Трета е ДПС, съответно 12,8%, 14% и 13,6% сочат екзитполовете на „Галъп”, „Тренд” и „Алфа рисърч”.

  Освен трите големи партии, евродепутат ще имат и ВМРО-БНД, за които са гласували около 8% от избирателите, както и „Демократична България” с около 6,5%. Тaка разпределението на българските депутати в Европейския парламент е съответно 7 от ГЕРБ,  5 от БСП, 3 от ДПС и по един от  „Демократична България” и ВМРО-БНД.

  С условието, че преференциалният вот може да доведе до промени, вероятните имена на новите евродепутати са: Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Александър Йорданов, Лиляна Павлова (ГЕРБ);

  Елена Йончева, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Иво Христов (БСП);

  Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Илхан Кючюк (ДПС);

  Ангел Джамбазки (ВМРО) и Радан Кънев (“Демократична България”).

  Избирателната активност към 19.00 часа е била 29,5%. На предишните евроизбори през 2014 г. избирателната беше по-висока.

  На тези европейски избори 6 355 633 българи имаха право на глас. Общият брой на избирателните секции в страната бе 11 661, а в чужбина – 191.

  Европейският парламент е единствената институция в ЕС, чиито членове се избират пряко от гражданите, а мандатът на депутатите е 5-годишен.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg