• Varna
  1°
  ясно небе
  Влажност: 80%
  Вятър: 2m/s NE
  “Варна Лит” започва, Захари Карабашлиев на гости в Техническата гимназия
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  warna lit

  „Варна Лит“ – платформата, която обединява писатели, журналисти, художници, артисти, актьори и учители започва утре, 29 май 2019. През първия ден от общо четирите фестивални дни ще се даде началото на празника на думите и словото. От 11:00 ч. на 29 май писателят Захари Карабашлиев ще посети училището, в което е прекарал гимназиалните си години – Професионална техническа гимназия – и ще поговори с нейните възпитаници за силата на думите.

  В посещението на класните стаи ще се включат още номинираните за Европейска литературна награда „Димитър Димов”, както и останалите гости на „Варна Лит“ 2019 г. По повод старта на най-цветния международен литературен фестивал ДЮТ „Златно ключе” ще изненада всички участници с театрална вечер „Съвременна българска проза”.

  От 18:30 ч. за първи път в историята на фестивала ще бъде връчена първата Връчването на Европейска награда „Димитър Димов” (29 май от 18:30 ч., Градска художествена галерия „Борис Георгиев”). Модератор на събитието ще бъде Бойко Василев, а анонимното до момента жури ще връчи наградата на някого от номинираните – Саулос Шелтянис, Жером Ферари, Добромир Байчев, Дмитрий Глуховски и Тайе Селаси (която за съжаление няма да успее да присъства).

  За музикалното оформление ще се погрижи единственият по рода си в България класически камерен оркестър „Анима“, чийто членове са преподаватели по музика в различни учебни заведения. Заповядайте, входът е свободен.

  Официални гости на „Варна Лит“  2019 г. ще бъдат Дмитрий Глуховски (авторът на поредица „Метро 2033“, вдъхновила популярната компютърна игра, на романите „Бъдеще“, „Текст“ и сборника „Разкази за родината“) и  Нарине Абгарян („Три ябълки паднаха от небето”, „Манюня”, „Хората, които са винаги с мен”, „Да живееш нататък”), а между 29 май и 1 юни във Варна ще може да срещнете Жером Ферари, Томас Макгонигъл, Саулос Шелтянис, Захари Карабашлиев, Теодора Димова, журналистът Бойко Василев,  актьорите Александър Алексиев,  Християна и Ивайло от Айде.бг, доц. Пламен Дойнов, Стефан Цанев, Мария Донева, Мартин Колев, Радостина Пеева, Весела Фламбурари, Никола Райков, Добромир Байчев, Людмил Станев, Даниела Викторова, Искра Урумова, илюстраторите Катрин Ефтимова и Виктория Роянова.

  Освен представянето и връчването на наградите в конкурса  „Малки и големи семейни истории” с участието на популярните влогъри от канала Айде.бг вторият ден от фестивала предлага и голяма литературна среща с Дмитрий Глуховски, Томас Макгонигъл, Захари Карабашлиев и Пламен Дойнов. Четиримата ще се включат в дискусията „История vs. Политика”, а малко след това програмата ще продължи с три късометражни филма, селектирани от платформата за българско кино NO BLINK.

  Програмата на 31 май също обещава разнообразие от събития – литературна среща „Внимание! Жени в литературата” с гости „арменският Маркес” Нарине Абгарян, явлението Мария Лалева, талантливата поетеса Мирела Иванова и журналиста Георги Тошев; среща с поета Стефан Цанев, работилница с „майката на мотовете” Радостина Николова и незабравима среща с „Миленита на плажа”.

  Всяка голяма история е изтъкана от множество малки. Но и най-малката история може да е голяма сама по себе си. А „Варна Лит“ 2019 г. е душата на  историите, които трябва да бъдат продължени.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *