Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
С „Опит за летене“ откриват МТФ „Варненско лято“
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

61513538_701251486973132_875165385458974720_n

Тазгодишното издание на фестивала, който продължава до 11 юни, включва над 35 събития

XXVII издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ се открива на 1 юни от 19:30 ч. на основна сцена на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ във Варна със спектакъла „Опит за летене“ от Йордан Радичков на Народния театър “Иван Вазов”. Тазгодишното издание на фестивала, който продължава до 11-и юни, включва над 35 събития. Сред тях е сценичната версия по шекспировия „Макбет“ на режисьора Алесандро Серра, отличена с италианската награда за най-добро представление през 2017 г. За първи път в България ще бъде представен и спектакъл на един от най-значимите артисти на съвремието – белгиеца Ян Фабър, който гостува с танцовото соло „Щедростта на Тавита“, създадено специално за неповторимия Матео Седда.

За поредна година фестивалът си сътрудничи с Международния музикален фестивал „Варненско лято“, съвместно с когото създава програмата „Интермецо“. В нея за първи път ще се представи джаз оркестърът на Кралския Концертгебау – Амстердам ,в концерт с американската джаз певица Маделин Бел, посветен на Рей Чарлс и Стиви Уондър. Част от програма е и интердисциплинарният проект „Лодката на влюбените“, който среща кино класиката с френското джаз трио Франсоа Рюлан и формацията „Големите български гласове“. Продължава се и традицията на сателитните прожекции от „Метрополитън опера на живо“ със спектакъла „Аида“ от Верди с участието на Анна Нетребко, като ще бъде излъчен и документалният филм за българската оперна прима Соня Йончева “Sempre Libera”, с режисьор Георги Тошев. Музикалната програма на театралното „Варненско лято“ включа и концерт на завладяващия артист Иво Димчев, който ще представи нови песни и нови аранжименти на своите композиции, успешно представяни по цял свят.
В програмата на фестивала са включени и други вълнуващи театрални продукции, излъчвани по сателит – „Антоний и Клеопатра“ от У. Шекспир, част от програмата на „Британския национален театър на живо“, както и филмирана версия на спектакъла „Онегин“ по А. Пушкин на режисьора Тимофей Кулябин, част от международната програма “Stage Russia”.

Новаторски форми и тенденции в развитието на съвременния български театър и танц са подбрани в програмата „Шоукейс“, за която специално във Варна идват над 20 международни гости и театрални специалисти от Европа, Азия и Америка. Афишът включа и улични спектакли и събития, гаранция за празнична атмосфера, фестивален дух и вълнуваща среща с изкуството на театъра. Фестивалът се реализира със съдействието на Община Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *