Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
25-те най-важни години от живота ни
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Всеки от нас иска да живее по-дълго, по-добре и по-качествено. Грижим се за здравето си, тренираме, приемаме витамини, пием вода и изобщо – даваме всичко от себе си. Но дали обръщаме внимание на най-важните 25 години от живота си? Онези години, благодарение на които мозъкът ни функционира нормално, нервите ни не са опънати до скъсване и концентрацията ни е на нужното ниво, за да посрещнем предизвикателствата на деня?

Не, не става дума за възрастта между 20 и 45 години, която е най-активната в живота, а за онези 25 години от живота ни, които прекарваме в сън. Или поне би трябвало да са толкова, ако искаме да имаме енергията, здравето и доброто настроение, което животът заслужава.

Какво се случва с тялото, когато не спи качествено? При недостатъчен сън клетките нямат възможност да се регенерират, мозъкът се натоварва допълнително и нервната система не може да смогне на това темпо. Имунитетът отслабва, което прави  хората податливи на редица вируси. Нарушава се метаболизмът и това може да отключи сърдечно-съдови проблеми. Недоспиването е причина за голяма част от катастрофите и трудовите злополуки.

Основната причина е, че при липса на сън реакциите се забавят значително. През 2018 г. МВР сподели интересна статистика. За 8-те предхождащи години има 5392 жертви на катастрофи заради заспиване на шофьора и над 69 000 ранени.

Дори да не се стигне дотам, при много хора системната умора води до влошаване на концентрацията, на способностите за комуникация и взаимоотношенията с околните. А какво всъщност значи „качествен“ сън? Обикновено мерим съня в часове, които сме прекарали в леглото. Но е важно не само колко дълго спим, но и дали спокойно преминаваме през четирите му фази, които гарантират пълно възстановяване на организма.

Честото събуждане, неспокойният сън, ставането през нощта нарушават качеството на съня и пречат на процесите, които ни помагат да се заредим с енергия. Ако сънят ви е такъв прекалено дълго време, ще натрупате умора, вероятно и килограми, ще сте раздразнителни и неустойчиви на стрес.

Важно е да спазвате и хигиена на съня. А именно по възможност да си лягате по едно и също време, един час пред заспиване да изключите всички екрани и се настроите с хубава музика и книга на тема „заспиване“. В този последен час преди сън не пийте алкохол, нито прекалено много течности. Само малко чай от лайка, която е известна със седативните си качества.

Ако това не е достатъчно да ви осигури възстановителен сън, можете да получите подкрепа и от хапчета за сън. Едни от най-често използваните продукти са тези с мелатонин. Но за по-комплексно решение съчетанието на традиционния мелатонин с витамин В6 и билки, като пасифлора, маточина и калифорнийски мак. Тази комбинация спомага за по-лесно заспиване, по-малко събуждания през нощта и чувство за отпочиналост сутрин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *