• Варна
  3°
  разкъсана облачност
  Влажност: 83%
  Вятър: 9m/s N
  Искат еднакви помощи за приемни семейства и за деца, отглеждани от роднини
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Кадър: Нова телевизия
  Кадър: Нова телевизия

  На протест пред Министерския съвет с трикольори и с развети черни знамена родители протестират против политиката на насилствено отнемане на деца от техните семейства. Те искат изравняване на социалните помощи на деца в приемни семейства и на сираци, отглеждани от родини. Организатори на протеста са от националната гражданска инициатива (НГИ) “Системата ни убива”. Протестът събра около 20 души, като приблизително толкова бяха и полицейските охранители. С неразписани закони се узаконява неправомерното отнемане на деца, заявиха протестиращите.

  Вера Иванова от гражданската инициатива каза за news.bg, че днешният празник – Международният ден на детето – трябва да бъде за всички деца. Децата да не се разделят от семейството, категорична беше тя и настоя за промени в Закона за закрила на детето. В демонстрацията се включиха и малки деца с плакати “Наказание за съсипаното детство”.

  Искаме еднаква финансова подкрепа за сираците, настанени в приемни семейства и на тези, които се отглеждат от роднини, каза Вера Иванова. По думите й е необходим както контрол, така и механизъм за контакт на децата с родители, изпълняващи съдебни решения.

  Исканията са внесени в Министерския съвет и в парламента и ще ги отстояваме докрай. Държавата инвестира милиони в създаването на институции, имитиращи семейства, вместо да подкрепи семействата да си гледат децата. Бедността не трябва да стават причина за отнемане на деца, каза още Иванова.

  Проблемите са натрупани с години и министър на детето и семейството, каквото беше предложението на Национална мрежа за децата, няма да ги реши, убедена е тя. Няма контрол върху системата и социалните работници, според Иванова. Надяваме се децата да бъдат чути, ако ли не – ще окажем натиск. Вера Иванова увери, че инициативата ще изчака отговора на институциите и ако не се вземат адекватни мерки, ще преминат към нови протести.

  Майките на деца с увреждания се борят за промяна и искат да покажат на властимащите, че са суверен и ще поискат оставки, ако не бъдат чути. След протеста майките се отправиха на шествие към мястото, на което точно преди година започна техния палатков лагер. По-рано през деня от социалното министерство увериха в поредна позиция, че не отнемат деца, а извеждането на дете от семейството е крайна мярка.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *