• Varna
  18°
  ниска облачност
  Влажност: 72%
  Вятър: 3m/s W
  Денонощно следят язовирите и реките
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  768x432

  Очаква се голямо количество дъжд и днес, затова ние не сме се успокоили и сме подготвени. Това заяви на брифинг пред Областната дирекция на МВР в Пловдив вътрешният министър Младен Мариновр цитиран от news.bg. Маринов инспектира работата по отводняване след пороите в Пловдив, които заляха града и причиниха големи наводнения. По думите на министъра ситуацията от Пловдив може да се пренесе в цялата страната, защото такива били метеорологичните условия. Маринов оповести, че е предотвратена голяма авария, при която наводнени е можело да залее много електрически табла на Националната компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ).

  Всички в страната имали готовност да реагират при следващи валежи, обясни Маринов. Засега не било счетено за необходимо да се обявява бедствено положение в Пловдив. “Щетите ще бъдат установени. Областните управители и кметовете ще го направят, на този етап не се обявява извънредно положение, материалните щети засега са нормални за такъв тип бедствия”, допълни Маринов.

  На брифинга шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов заяви, че на територията на Пловдив са се излели над 70 литра на квадратен метър. Очаквало се това да стане за 2 дни, но вместо това дъждът паднал за една нощ.

  Междувременно стана ясно, че оперативното звено за предотвратяване на опасности от вредното въздействие на водите към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) влиза в 24-часов режим на работа и в четирите Басейнови дирекции в страната.

  Извънредният режим на работа се налага заради регистрираните валежи през изминалото денонощие, както и обявено от НИМХ предупреждение от първа степен (жълт код) за интензивни валежи, придружени с гръмотевици в областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен, София, Пазарджик и Пловдив, информират от пресслужбата на ековедомството.

  Два пъти дневно звеното ще предоставя обобщена информация за състоянието на язовирите, състоянието на реките по поречия с данни за критични нива и аварийни ситуации, както и данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.

  Постъпилата информация за засегнати населени места от вредното въздействие на водите също ще бъде оповестявана. Поройните дъждове над цялата страна предизвикаха сериозни проблеми. В някои части на страната съвещават кризисни щабове. В много градове дъждовете са наводнили къщи, няколко трудноподвижни души са били евакуирани.

  Каква е ситуацията в страната?

  Пловдив

  Най-тежко е положението в област Пловдив. Градът обаче вече се възстановява след вчерашния порой. В града беше свикан извънреден кризисен щаб заради усложнената метеорологична обстановка. По последни данни подлезите в града вече са отводнени. Възможно е все още някои светофарни уредби да не работят. По пътя Асеновград – Чепеларе има паднали на платното камъни и там шофьорите трябва да карат с повишено внимание. В областта има десетки наводнени къщи. Пожарникари работят на място. След снощния порой днес се образуваха огромни колони от автомобили.

  Враца

  Във Враца също имаше силен порой. Там няма данни обаче за наводнени имоти. Въпреки това един от основните булеварди се превърна в река. Заради повреда за кратко се задейства и оповестителната система за ранно предупреждение при бедствие. По нареждане на областния управител Малина Николова в Областния съвет по сигурност към администрацията на всеки два часа постъпва актуална информация за състоянието на язовирите и нивата на реките на територията на областта. Към момента всички язовири в областта имат достатъчно свободен обем за водни маси. Всички реки също са далеч от критичните си стойности.

  Велико Търново

  Във Велико Търново река Янтра е излязла от коритото си. Водата е стигнала до наводнила историческата църква “Св. 40 мъченици”. И в Търново е свикан общинският кризисен щаб. Засега няма залети къщи и пострадали хора. Залети са обаче земеделски земи около брега в кварталите “Чолаковци” и “Асенов”. Има възможно обаче реката да залее къщи в близост до брега. Къщите на хората са масово незастраховани, пишат от БНР.

  Хасково

  В село Голямо Асеново, община Димитровград се е наложило 3 трудноподвижни жени да бъдат евакуирани заради силния дъжд. Екипите пренесли жените до пристигналата линейка. И трите са в добро здравословно състояние. В селото се е разразила страшна буря по думите на кмета Пенка Тонева. Според нея за 2 часа са паднали 124 литра на квадратен метър.  Силният дъжд залял 2 моста в Голямо Асеново, но не се стигнало до преустановяване на преминаването на автомобили по тях. Администрацията в Димитровград пише и за усложнена ситуация в селата Малко Асеново и Долно Болево. Предстои днес в общината да се направят огледи и да се преценят щетите от пороите. Река Мартинка е преляла тази сутрин от обилните валежи и за около час е бил затворен пътят Димитровград-Симеоновград.

  Снощи на места в Димитровградска община валежите са достигнали до 120 литра на квадратен метър и е наложило евакуация на хора. Утре комисия ще описва щетите. Пострадали са около 10 къщи. Няма разрушени пътища.

  Пазарджик

  В пазарджишко над 40 приземни и избени помещения са наводнени след проливния дъжд. Пет екипа на противопожарната служба са отводнявали до късно през нощта помещенията. Заради падналите валежи в голяма част от града няма интернет връзка. Измерените количества дъжд са около 45 литра на квадратен метър, пише БНР.

  Габрово

  Пороен дъжд валя над Дряново, област Габрово през изминалата нощ и засегна инфраструктурата край Дряновския манастир – дървеният мост е полуразрушен. След спадане на нивото на река Дряновска ще започне разчистването от натрупаните дървета и коренища в този участък, както и възстановяване на моста.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *