• Варна
  9°
  ниска облачност
  Влажност: 66%
  Вятър: 8m/s W
  КНСБ предлага: Ваучери за водни помощи и ръст на заплатите
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  вода

  Ваучери за водни помощи могат да бъдат предвидени в следващия бюджет, смятат от КНСБ. “На човек му трябват най-малко 50-100 литра на ден, тоест до 3 куб. м на месец. Ако допуснем, че 500 хиляди домакинства се нуждаят от водни помощи, в държавния бюджет могат да се заложат 50 млн. лева за подпомагане на нуждаещите се”, пресметна президентът на синдиката Пламен Димитров на дискусия за ВиК сектора.

  По думите му покачването на цената на водата е неизбежно, но е важно с какви темпове се прави и как ще бъдат защитени социално слабите и работещите в сектора, предаде БТА. Според него е нужен нов специален закон за ВиК услугите, който да отчита спецификите и неотменимостта на задължението за доставка на вода за всеки гражданин на България, както и да се гарантира публичният характер на сектора.

  “Нашето основно искане е 15% годишно увеличение на заплатите в сектора. През последните години заплатите в страната растяха с темпове от 8-11 процента годишно, докато тези при ВиК услугите два-три пъти по-малко и затова доходите на хората там са изостанали”, каза Пламен Димитров. За тези увеличения ще са нужни още 25-27 млн. лева годишно”, обясни той.

  Според синдикалиста в сектора има възможности за допълните приходи, които не минават задължително през цената на водата, каза президентът на КНСБ. Към момента КЕВР е одобрила бизнес плановете на 27 ВиК дружества, които обслужват 77 процента на населението на страната, заяви шефът на комисията Иван Иванов. Има области в страната, където цената на водата постига социалната поносимост и трябва да се търси друг механизъм за повишаване на заплатите.

  Нужно е допълнително държавно финансиране в сектора с около 50 млн. лева годишно, така че заплатите на служителите на водните оператори да се повишат, без да се вдига цената на водата за населението, каза Иванов. По думите му възможно е разделяне на КЕВР на енергиен и на воден регулатор, но това може да направи Народното събрание.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *