Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Световноизвестен спектакъл на “Варненско лято” 2019
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Източник: viafest.org
Източник: viafest.org

Програмата на театралния фестивал „Варненско лято“ представя едно от най-ярките представления на международната сцена днес – “Макбет” от италианския режисьор Алесандро Серра с неговата компания “Театроперсона” от Сардиния. Той предлага необичаен и оригинален сценичен прочит на класическата трагедия от Уилям Шекспир, като пренася действието от шотландското кралство сред карнавалната култура и ритуалите на населението от Сардиния. Оригиналният текст е преведен на сардински диалект, който зазвучава като музика и звук, идващ сякаш от други времена.

„Макбет“ получава много висока оценка от страна на публиката и критиката в Италия. Отличен е с престижната награда „Юбю“ 2017 за най-добро представление и Наградата на Асоциацията на италианските театрални критици. Представя се успешно на различни международни форуми, като на фестивала „МЕСС“ в Босна и Херцеговина печели Златен лавров венец за режисура.

Алесандро Серра започва театралната си кариера със сценични адаптации на филмите на Ингмар Бергман. Изучава бойни изкуства и актьорско майсторство, следвайки методите на Йежи Гротовски и Всеволод Мейерхолд, които поставят акцент върху физическото действие и работата с гласа. Завършва „Театрални изследвания“ в Римския университет „Ла сапиенца“ с дисертация върху драматургията на образа. През 1999 г. основава компанията „Театроперсона“ и с нея създава свои представления, в които приема ролята на автор, режисьор, сценограф и костюмограф.

Спектаклите на „Театроперсона“ са представяни многократно в Италия и по света – Франция, Швейцария, Русия, Полша, Корея и др. , като тази година им предстои престижно участие на Венецианското биенале за театър.

„Макбет“ ще бъде представен във Варна на 4 юни 2019 г. на сцена „Филиал“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *