Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Представят 206 червенокръстки и здравни филма за седмица във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: redcrossfilmfest.org
Снимка: redcrossfilmfest.org

206 филма от 59 страни от 5 континента ще представи в програмата си 18-ият Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми, който ще се проведе от 13 до 21 юни във Варна. За участие бяха подадени над 3000 заглавия от 118 страни. А тези цифри недвусмислено показват, че светът не просто продължава да се интересува от идеята, заложена в девиза му – „Чрез хуманизъм към мир и приятелство“, но и все по-активно застава зад нея. Признание за неговата гражданска и художествена значимост е фактът, че от възстановяването му досега фестивалът неизменно се провежда под патронажа на Вицепрезидента на Република България.

Над 150 са официалните гости, които ще вземат участие в 18-ото издание на фестивала  – изтъкнати български актьори,режисьори, сценаристи, продуценти, киноведи, членове на Националния съвет на Българския Червен кръст и регионални директори, делегации и представители на Червения кръст и Червения полумесец от европейски страни и от Международната Федерация, авторитетни публични личности, видни специалисти от областта на медицината, социологията,психологията и правото, известни писатели ижурналисти, чуждестранни кинотворци, представящи своите филми във фестивалната програма.

Официалното откриване на фестивала ще бъде на 13 юни от 19 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център с най-новия филм на президента на Европейската филмова академия Вим Вендерс „Папа Франциск: Човек на думата си”. За тази единствена прожекция на филма му във Варна, Вим Вендерс е записал специален видео поздрав към фестивала и неговата публика. А за да бъде атмосферата на церемонията още по-тържествена, в нея наживо ще вземат участие и звездният тенор на България, обиколил триумфално най-прочутите оперни сцени в света и в продължение на години солист на Цюрихската опера, Бойко Цветанов, както и най-утвърденият български органист, солистът на Софийска филхармония Велин Илиев.

Четири са конкурсните категории на фестивала: филми на Червения кръст и Червения полумесец, здравни филми, документални и игрални филми. Начело на журито е една от най-добрите и най-обичаните от зрителите български актриси Доротея Тончева. Заедно с нея качествата на конкурсните филми ще преценяват актьорът Велислав Павлов („Вездесъщият”, „Откраднат живот”), режисьорът и продуцент Илиан Джевелеков („Love.net”, „Вездесъщият”), проф. д-р Виолетка Тачева от Медицинския университет – Варна, и продуцентът от Медийното бюро на Турския Червен полумесец Арман Пекая.

Извън наградите на журито, фестивалът ще присъди за първи път и почетна награда за цялостно творчество. Тя е за родения във Варна режисьор Атанас Киряков, станал особено популярен сред зрителите с игралния си филм „Бартер”, а иначе документалист, обикновено задълбаващ в най-неудобните теми. На  закриването на фестивала зрителите ще могат да видят филма му „Равен на всички”, отличен с голямата награда „Златен кораб” на 10-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна.

Между откриването и закриването, освен с конкурсни прожекции в три дестинации – Фестивален и конгресен център, Радио Варна и Пленарна зала на Община Варна, фестивалът ще бъде изпълнен и с поредица от специални събития.

На 14 юни от 16:30 ч. в зала „Европа” на ФКЦ със специална филмова програма ще бъде отбелязана 100-годишнината на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец. Специален гост на събитието ще бъде Беноа Карпентие – мениджър „Стратегии и глобални мрежи” в Комуникационния отдел на Федерацията. А денят, посветен на 100-годишнината, ще продължи с прожекцията на документалния филм „Женският център на Турския Червен полумесец” на една от най-известните турски кинорежисьорки Бикет Илхан, авторка на повече от 10 игрални филма и сериали, която ще представи филма си лично във Варна.

На 14 юни  – от 15 ч. в библиотеката на Медицинския университет, ще е и кръглата маса „Съвременността – агресия и хуманност” с участието на писатели и поети –медици, начело с проф. д-р Златимир Коларов, председател на Съюза на писателите-лекари в България „Димитър Димов”.

14 юни е и Световният ден на кръводаряването. В него  от 17 ч. пред Централния вход на Морската градина фестивалът ще направи поредното издание на своята инициатива „Дари кръв, вземи билет”, в което билетите ще бъдат, разбира се, за фестивалните прожекции, но този път ще бъдат придружени и със звездни автографи от фестивалните гости. Едновременно с това ще има и демонстрация на очила за незрящи или хора с нарушено зрение.

И отново на 14-ти, в 19 ч., в Пленарна зала на Община Варна популярният актьор Мариан Вълев ще се срещне с публиката, но като режисьор на филма „Лошо момиче”. В срещата ще участват и актьорът Велислав Павлов, и директорът на продукцията, варненецът Александър Николов.

На 15 юни от 16:30 ч. в Концертното студио на Радио Варна е събитието „Внимание, редки болести”. Ще бъде показан филмът „Да отмениш предначертаното” (реж. Валентина Фиданова), разказващ за рядкото наследствено заболяване TTR-FAP, характерно за Благоевградския и Варненския регион. А публиката ще може да се срещне с неговите сценаристи – двама изтъкнати лекари и учени: проф. д-р Златимир Коларов и проф. д-р Ивайло Търнев, председател на Българското дружество по невромускулни заболявания и Българското дружество по епилепсия,участник в интердисциплинарния експертен екип, борещ се с болестта.

На 16 юни, отново от 16:30 ч. в Концертното студио на Радио Варна, събитието е под надслов „Спасителите”. Ще бъдат показани филмите „Ода за радостта (от спасяването)” –  Гърция, реж.  Статис Аврамидис – посветен на  Лукас Бистаракис, „бащата“ на професионалното водно спасяване в Гърция, и „Учителят” – България, реж. Геновева Донкова – в памет на Лавренти Силов, икона на българското водно спасяване. А срещата на публиката ще бъде със самия Лукас Бистаракис и със Статис Аврамидис, който, освен режисьор на филма, е и доктор на науките със специалност водно спасяване и преподавател в Атинския университет.

Към специалните събития може да бъде причислен и станалият емблематичен за фестивала Дискусионен форум, в който видни публични личности представят своите тези за нашето съвремие, обединени от темата „Агресия, хуманност, кино“. През тази година сред тях са българският еврокомисар Мария Габриел, почетният председател на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, журналистите Анна Заркова и Емил Спахийски, юристката и общественичка Татяна Дончева, социологът проф. д-р Иво Христов, социалният антрополог доц. д-р Харалан Александров.

Междувременно, още 15 филма от програмата на фестивала ще бъдат представени пред публиката във Варна лично от техните автори или от участници в създаването им. Известният режисьор Иван Ничев, сценаристката Татяна Гранитова и любимата актриса на поколения зрители Емилия Радева ще представят българското заглавие в конкурса за игрални филми „Можеш ли да убиваш”. Изцяло варненският екип на късометражния игрален филм „Концерт за кларинет и пркестър” включва и писателя-лекар Людмил Станев и актьора Михаил Мутафов.Младата бразилска режисьорка Елиза Капаи получи две отличия на последния Берлински фестивал за документалния си филм „Твой ред е” и пристига веднага след срещи със зрителите в Лондон и Барселона, за да го покаже и във Варна.

От Бразилия ще се срещнем и с режисьорката Лейде Жакоб и сценариста Марсело Жакоб – „4 билета никога вече”, от Кипър – с Беджай Браун, „Животът започва на 90”, автори, представящи се не за първи на фестивала и негови най-искрени приятели. Италианският режисьор Масимилиано Кокоза в „Невидимият меч” търси отговорна въпроса защо дори хора слепи по рождение в сънищата си виждат същите образи като всички останали. За по-малко от 24 часа във Варна ще кацне и режисьорът от САЩ Санджай Рауал за прожекцията на филма му „3100: бягане и себенадминаване”. Филмът разказва за най-дългия маратон в света  и ще бъде показан на 16 юни – в деня, в който през тази година в САЩ започва и самото поредно издание на маратона, а варненската публика ще се срещне и с Цветан Цеков – единственият българин и най-младият участник, преодолял 3100-те мили.

Извън залите, на открито, на Централния вход на Морската градина, варненци ще могат да се насладят и на нощно кино от 21:30 часа на 14, 15 и 16 юни. Там ще бъде показана специалната информационна програма „Кратки филми от цял свят”, включваща игрално, документално кино и анимация, където най-кратката творба е само 26 секунди, а най-дългата – четири минути и половина. След закриването на фестивала, прожекциите от секция „Панорама” ще продължат до 21 юни в Пленарна зала на Община Варна.

С изключение на официалното откриване и още четири прожекции в зала „Европа” на Фестивален и конгресен център, всички фестивални събития са с вход свободен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *