• Варна
  14°
  тъмни облаци
  Влажност: 41%
  Вятър: 12m/s ENE
  Учени дешифрираха бебешкия език
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay
  Снимка: Pixabay

  Американски учени създадоха система с изкуствен интелект, която може да дешифрира крясъците и плачовете на бебето и да установи от какво се нуждае то, съобщи Лайф, цитиран от dariknews.bg. Математици от университета на Северен Илинойс в Декалб си поставили за цел да разработят система, която разпознава и разбира “бебешкия език”.

  „Главната ни задача е да подобрим здравето на малките деца и да облекчим живота на родителите и бавачките“, заяви Личуан Лю от университета. „Скоро ще започнем сътрудничество с болници и медицински изследователски центрове. То ще допринесе не само за по-нататъшните изпитания на системата, но и за прилагането й в практиката.“

  Лю отбеляза също, че при създаването на изкуствения интелект екипът е имал предвид вижданията на педиатри и родители, които са уверени, че плачът на бебето се променя в зависимост от онова, което в момента не му достига.

  Учените предположили, че плачът и крясъците на бебето са подвластни на същите правила за разпознаване, както членоразделната реч. Затова приложили методика за дешифриране на звуци и въз основа на нея създали аналог, който превежда “бебешкия език”. Първоначално с помощта на системата анализирали направени при едни и същи ситуации записи на бебешки крясъци и отделили общите характеристики. След това се опитали да класифицират бебешките крясъци.

  След прослушването на няколкостотин подобни аудиозаписа системата отделила десетина сигнала в плача и “речта” на бебето, които показват, че то иска да яде, да спи и т.н.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg