Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
22 неохраняеми плажа във Варненско
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Varnautre.bg/ архив
Снимка: © Varnautre.bg/ архив

22 са неохраняемите плажове във Варненска област, сочат последните данни на Министерството на туризма. За сравнение плажовете без стопани в Добричка област са 15, а в Бургаския регио – 52.

11 са неохраняемите плажове на територията на община Варна, сред тях Офицерският, Фичоза, хижа Черноморец,четири в Община Бяла, три в – Община Долни чифлик, също три – в Община Аврен. Без стопанин е и попадащият на територията на общините Варна и Аврен плаж Паша дере.

Тази година стопанисвана ще бъде половината от плажната ивица в комплекса „Камчия“, след като фирма се яви и спечели обявения от министерството търг за отдаване под наем. Новият наемател обаче ще може да отдава шезлонги и чадъри срещу максимална цена от 15 лева за брой.

Междувременно преди дни Областна управа – Варна обяви обществена поръчка за обезпечаване с водноспасителна дейност на плажовете Камчия – север 1 и Камчия – север 2. Изпълнителят следва да осигури два стационарни спасителни поста на плажна ивица с минимум по двама спасители на всеки пост. Те ще работят от 8 до 18 часа всеки ден, в рамките на три месеца от подписването на договора, но не по късно от 30 септември 2019 г. За целта избраната фирма ще получи близо 30 000 лева без ДДС.

Плажната ивица в комплекса „Камчия“, която включва общо 6 плажа, е една от най-дългите и посещавани по българското Черноморие. Тя е и една от най-опасните заради подводните течения, които се образуват при вливането на реката в морето.

С средата на май варненската Областна управа обяви поръчка и за частично обезпечаване с водноспасителна дейност на останалите неохраняеми плажове. За осигуряването на дейността Областна администрация е предвидила около 218 000 лева.

Списък на неохраняемите плажове можете да видите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *