Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Градът-призрак след аварията в “Чернобил” 33 години по-късно от високо
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

 

 

Кадрите показват изоставени къщи и паркове, както и взривилия се реактор на атомната централа “Чернобил” през 1986 г. (видео)

Сериалът “Чернобил” предизвика истински фурор сред зрителите, а рейтингът му в IMDB е рекорден. Той възвърна не само спомените за най-тежката авария в историята на ядрената енергетика, но и предизвика редици полемики за достоверността на излъчените кадри, за съдбата на руския учен Валерий Легасов и съвременици на трагедията.

Има обаче един неоспорим факт. След избухването на реактора през 1986 г., облак от радиоактивни отпадъци преминава над бившия СССР, Източна Европа и Скандинавия. Именно учени от Швеция алармират за повишения радиофон. Десетки хиляди хора са евакуирани от родните си места, а Припят се превръща в призрачен град.
През последните години все повече туристи посещават злокобното място, а след излъчването на сериала се очаква интересът да стане още по-голям.

RupTly разпространи видео, заснето над Припят с дрон в събота. Кадрите показват изоставени къщи и паркове, както и взривилия се реактор на атомната централа “Чернобил” през 1986 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *