Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
До 15 юни: 60 авторски фотографии в подкрепа на Фондация “Тео”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Над 60 творби на 10 фотографи представя  благотворителната изложба за в Морското казино във Варна

“Фотографи за Фондация Тео“ е благотворителна изложба на български фотографи, за които запалването в детските души на факела на знанието е от първостепенно значение за бъдещето на България.

6ca37423ae3e5682b7f8dd1d481abad0

Кой друг би могъл да събере понятия като мъж на годината, народен будител, почетен гражданин, „златен“ физик на България, учител?! На Тео, или Теодосий Теодосиев, това му се получава между другото – докато десетилетия наред осъществява тихо и скромно, с жертвата на народен будител, своето предназначение. За него започна да се шуми едва след световния успех на учениците му.

Тео казва: „Учителят дава душа, както Бог дава живот. Смятам, че много от моите ученици са извънредно достойни да бъдат мъже на годината, а учебният час е само повод да им кажа някои неща, които са много по-важни от всички физики и математики взети заедно.” И още: „Силата и мъжеството не се постигат с мускули, а с много труд и мозъчни гънки.“

Теодосий Събев Теодосиев е дългогодишен преподавател физика в ПМГ”Н. Обрешков”, Казанлък, България. Ръководи и специализирана школа по приложна математика и физика. За нуждите на школата е създал база за експериментални задачи по физика. Той е учител и ежегодно подготвя по-голямата част от националните отбори на България за международни състезания и олимпиади по физика. От общо 11 златни медала, печелени досега от български участници на Международни олимпиади по физика, 7 са на възпитаници от неговата школа, включително най-високите индивидуални резултати и отборни постижения. Има 13 индивидуални първенци на националните олимпиади по физика и повече от 50 участници на МОФ. Разработва собствен метод за обучение, чийто резултат формулира като „подготовка на силов интелект“ – по определението на негов бивш директор “неправилна методика, но с големи резултати”.

61222960_2255572711362847_6773795039387582464_nНегови ученици създават Фондация “Тео“, чиято основна дейност е да подпомага и развива школата на Тео по приложна математика и физика, като по този начин се създава и поддържа интерес към природните науки и технологиите у широк кръг от ученици, студенти и учители и се култивира поколение от талантливи приложници – техници, инженери, физици, изследователи и други специалисти във всички области на знанието, изискващи развит интелект.

Всеки посетител, закупил фотография от благотворителната изложба, ще направи своя принос директно в полза на Фондация “Тео” – организаторите са определили само долен праг на цената – 99 лева, окончателната цена зависи от възможностите и желанието за участие в това благотворително събитие.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *