Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Пет египетски изобретения, които ползваме и днес
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

9FB4D916-0CC0-4B0D-8E8F-26C503A3DC3A

Историята твърди, че в Древен Египет презервативът служил на мъжа за… украшение

Обикновено асоциираме египетската цивилизация с мумиите и пирамидите, но тя всъщност е създала безброй изобретения, някои от които ползваме и до днес. Вижте ги:

Презервативите
Знаете ли, че идеята за презерватива произхожда от Египет? От Националния музей в Кайро твърдят, че изложена там кожена торбичка е първият презерватив и го е носил лично фараон Тутанкамон (1343-1325), управлявал Египет на възраст от 9 до 18 години. Египтяните използвали подобна обвивка от плат при секс, за да се предпазват от болести. Историята твърди още, че в Древен Египет презервативът служил на мъжа за… украшение. Правели го от животински черва, украсявали го със скъпоценни камъни и при тържествени случаи го носели върху гърдите на горната си дреха, сякаш е медал.

Токчетата
На Египет се дължи и изобретяването на тока на обувките. Но обувки с ток носели не фараонът или жреците, а обикновените селяни, на които той служел за опора при придвижване по разораната земя. В Древен Египет обувките се изработвали от папирус. В началото те се носели само от фараона и приближените му. Съпругата на фараона обаче не била смятана за негова приближена и ходела боса.

Хартията
Смята се, че хартията е била изобретена от древните египтяни около 4000 г. пр. Хр, когато е носела името папирус. Египтяните използвали тръстика, която обработвали, за да се превърне в тънък, корав лист.

Химикалката
За химикалка в Древен Египет са използвали кости, метална пръчка или остри скали.

Водният часовник
Заедно със слънчевите часовници, водните са едни от най-древните. Смята се, че произхождат от Египет. Водният часовник е механизъм за измерване на времето чрез регулиране на потока (струята) на течност, обикновено вода. Днес по-често се използва за украса и като произведение на изкуството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *