• Варна
  6°
  разсеяна облачност
  Влажност: 75%
  Вятър: 3m/s W
  Калин Георгиев: България е застрашена от тероризъм, колкото и всички държави
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: БГНЕС/архив
  Снимка: БГНЕС/архив

  Според бившия главен секретар на МВР и експерт по национална сигурност Калин Георгиев България е застрашена от тероризъм, колкото всяка една друга страна. По думите му няма конкретен профил, към който се насочват вербовчиците, те работели дори с 9-10-годишни деца. В този смисъл няма съмнение, че обвиненото за тероризъм 16-годишно дете от Пловдив, е жертва, пише news.bg.

  Все пак трябва да имаме съзнание, не бива да унищожаваме бъдещето на едно 16-годишно дете, заяви бившият главният секретар на МВР във връзка с излезлите в публичното пространство снимки на семейството на детето.

  Според него родителите му са много силни хора, тъй като това, че са подали сигнал е много отговорно. Той е на мнение, че травмата ще му остане за цял живот. Калин Георгиев призова и да се оставят службите да работят по случая, призова и да доверие в органите на реда.

  Бившият главен секретар обясни, че спирането на комуникация е един от първите признаци на заявка за екстремистки действия. По думите му криминални психолози говорят за т.нар. “смъртоносна триада”, която започва с отчуждение от семейството и приятелите, промяна в поведението, следното от проектиране на бъдещ живот, свързан с терористичната групировка.

  Относно исканите от Младен Маринов антитерористичните центрове, Георгиев уточни, че в САЩ те са мултифункционални и работещи. Той обясни, че в тези центрове в САЩ участват представители на всички специални служби и дават резултати.

  Припомняме, че на 8 юни стана ясно, че за първи път у нас е предотвартен терористичен акт. Задържано беше 16-годишно момче, готвело терористична атака в Пловдив. Адвокатът на момчето Емил Велинов заяви пред bTV, че детето не е имало мисъл в глава си да нарани някого или да предизвика взрив. Вчера вътрешният министър Младен Маринов подчерта, че промяната в оперативната обстановка налага създаването на антитерористични центрове у нас.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg