Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
След хита “Чернобил” – с 35% скочиха посещенията в Припят
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Wikipedia.org
Снимка: Wikipedia.org

След излизането на сериала “Чернобил”, с 35% са се увеличили туристите, които искат да посетят изоставения град Припят. От години хора от цял свят пътуват до Украйна, за да видят града, станал жертва на най-тежката ядрена авария в света. Днес, само месец след излизането на сериите “Чернобил“, Припят вече се е превърнал в гореща дестинация  – посетителите му са с една трета повече от предишни години, предаде dnes.bg.

“Много хора ни казаха, че са решили да посетят града, след като са гледали сериала. Сякаш в един момент са пред телевизорите, а в следващия скачат на самолета и долитат до тук“, казва Виктор Корол, собственик на една от агенциите, които развеждат туристи из Припят.

За да влезеш в забранената зона ти трябва лицензиран гид. По думите на Корол, най-търсеният пакет е този от 99 долара, който е за еднодневно посещение.

Припят е отворен за посещение от 2011 година, но някои части на града, като “машинното гробище” продължават да са абсолютно забранени за външни лица. Туристите най-много искат да се снимат пред изоставения увеселителен парк и на специалното място от което се вижда саркофага, който покрива избухналия Четвърти реактор.

Сериите “Чернобил“ докараха между 100 и 200 посетители на ден в Припят. Но според Корол, някои от тях все още се притесняват заради радиацията. “Въпреки че градът е обявен за безопасен, това е първият въпрос, който повечето туристи ми задават. Но тук е напълно безопасно иначе правителството никога нямаше да позволи посещенията“, обяснява той пред CNN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *