Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Забранено за жени: Иранки отишли на мач, охраната ги била
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

футбол

Иранки са били нападнати от охранители, защото дръзнали да си позволят да гледат футболна среща в Техеран между отборите на Иран и Сирия.

Жените успели да си купят билети за мача от официалния сайт на иранската футболна федерация, които забравили да блокират опцията за продажба на билети за жени. Според иранските закони дамите нямат право да гледат футболни срещи, припомня Independent.

Ден по-късно билетите вече не можело да бъдат купени, но някои фенки успели да си купят билети и влезли на стадиона, предаде dnes.bg.

Иронията е, че иранките нямат право да влизат на стадиона и да гледат футбол, но сирийките са били допускани от властите в Иран. Поне две жени са били арестувани, но не е ясно дали са били освободени, съобщава Националният съвет за съпротивата в Иран.

Няколко от жените, които са били нападнати, са интервюирани от спортен репортер на държавния ежедневник Etemad.

Друга очевидка разказва, че охраната на стадиона ритала, удряла и псувала жените, които не правели нищо лошо.

“Имаше няколко жени, които чакахме на поляните извън стадиона. Не викахме, не си говорехме, даже не държахме иранския флаг”, разказва жената.

Иранските власти забраняват на жените да присъстват на спортни събития от няколко десетилетия. Редица организации за правата на жените в страната призовават забраната да падне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *