Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Оставиха на свобода радикализирания младеж от Пловдив
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Радикализираният ученик от Пловдив остава под надзор на инспектор от педагогическа стая, съобщи БГНЕС. Днес Апелативният специализиран съд е потвърдил мярката му за неотклонение. По думи на прокурор Сийка Милева в залата момчето е заявило, че осъзнава вината си.

Преди днешното заседание тя заяви, че държавното обвинение ще продължи да поддържа искането си за задържане под стража на непълнолетното лице, “тъй като считаме, че тя е една от най-адекватните. Така той ще бъде изолиран в специална среда, в която с него ще работят психолози и психиатри”. Според прокуратурата все още има реална опасност за сигурността на много българи.

Прокурор Милева подчерта, че откритите взривни вещества и устройство по обем и брой са несъпоставими с нито един друг казус от новата история на България. По нейни думи за това не е знаел никой, нито дори родителите на момчето.

При претърсванията е намерена информация, показваща, че ученикът е подготвял терористичен акт. Освен това са открити и видеоклипове, които той е изпращал на вербовчика. Прокурор Милева призна, че родителите са оказали огромна помощ, но първоначално придобитата информация, която е за радикализация, не е била подадена от тях.

Припомняме, на 8 юни стана ясно, че за първи път у нас е предотвратен терористичен акт. Задържано беше 16-годишно момче, готвело терористична атака в Пловдив. Адвокатът на момчето Емил Велинов увери, че детето не е имало мисъл в глава си да нарани някого или да предизвика взрив.

Вътрешният министър Младен Маринов подчерта, че промяната в оперативната обстановка налага създаването на антитерористични центрове у нас. Бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев пък изтъкна, че България е застрашена от тероризъм, колкото всяка една друга страна.

Малко по-късно ДАЗД се самосезира заради изтичането на личните данни на 16-годишния младеж в публичното пространство. Причината беше, че информационен сайт разкри самоличността на момчето и семейството му, като дори публикува техни снимки. Това предизвика бурно недоволство, както в обществото, така и на ниво организации и институции – по случая остро реагираха Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Асоциацията на европейските журналисти у нас.

От своя страна премиерът Бойко Борисов коментира, че службите не са виновни за теча на информация. Борисов заяви още и че откритите вещества в импровизираната лаборатория на младежа са “страховити бомби”, по-силни от тези в Сарафово.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *