• Варна
  0°
  ясно небе
  Влажност: 70%
  Вятър: 2m/s SW
  Всеки трети българин в чужбина готов да се върне, но има условия
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Varnautre.bg/ архив
  Снимка: © Varnautre.bg/ архив

  35% от  българите в чужбина обмислят да се върнат в България. Желаещите, сред установилите се извън страната за повече от 5 години да се завърнат са почти толкова, колкото тези, които са емигрирали по-скоро. Това показва проучване, чиито резултати представиха днес социологическата агенция “Маркет Линкс” и неправителствената организация ДНК, създадена от телевизионните продуценти Иван и Андрей. Целта на изследването е да се разбере какво би накарало българите да се приберат в България и какви са пречките при вземане на решението да се върнат обратно.

  “Най-значимите три условия за завръщане, които представят българите живеещи в чужбина, са по-високите доходи, стандарта на живот и борбата с корупцията”, коментира социологът Добромир Живков от Маркет Линкс. По думите му, намирането на работа се очертава като най-същественото предизвикателство, посочено от над 2/3 от респондентите или цели 76%, пред евентуално връщане в България, пише dnes.bg.

  “При положение, че нашият пазар на труда има нужда от толкова много хора, това означава, че една част от хората, които са в чужбина, все още нямат информация за промените, които са настъпили в България”, изтъква Живков. Според него, много от нашите сънародници смятат, че положението в страната е същото като преди 10 години.

  Друг любопитен факт, който социолозите открояват, е, че 63% от обмислящите завръщане биха избрали дестинация за постоянно пребиваване, различна от София. Преобладаващият брой от тях (34%) биха се насочили към другите големи градове в страната – Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Като позитивна тенденция може да се отчете фактът, че 49% от участвалите в проучването поддържат пряка връзка с България, завръщайки се поне веднъж годишно.

  Изследването показва, че по-голямата част от българите, които искат да се завърнат, биха  използвали услугите на платформа посредник между тях, българския бизнес, централната и местна администрация. Услугите, които провокират значителен интерес са помощ при намиране на работа и административна помощ при евентуално завръщане.

  “Това ни дава увереност да искаме подкрепа най-напред от бизнеса, след това от местна власт и държавата като партньори по новия мащабен проект”, допълва създателя на ДНК, телевизионният продуцент Андрей Арнаудов.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg