Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Флашмоб под дъжда за старт на фестивала на червенокръстките филми
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

флашмоб

С флашмоб под дъжда започна 18-ият Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна. Но капризите на времето само повишиха настроението  на танцуващите момичета и момчета от клуба за улични танци „The Center”, към които се присъединиха и доброволци от Младежкия Червен кръст и варненския Медицински университет. А  гости и участници във фестивала, събрани пред Фестивален и конгресен център, коментираха, че това е хубав знак и на събитието ще му върви по вода.

Официалното откриване продължи в зала 1 с червена пътека на самата сцена, на която накрая се събраха над 100 изтъкнати български актьори, режисьори, сценаристи, продуценти, киноведи, членове на Националния съвет на Българския Червен кръст и областни председатели и директори от цялата страна, представители на Червения кръст и Червения полумесец от европейски страни, авторитетни публични личности, известни писатели и журналисти, чуждестранни кинотворци, представящи филмите си във фестивалната програма. За мен е чест и привилегия да бъда отново патрон на фестивал с толкова дълголетна традиция, който връща вярата в човеколюбието  – каза вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, а председателят на БЧК акад. Христо Григоров я покани да бъде патрон и на следващото издание. След това варненци имаха възможност да видят най-новия филм на един от най-добрите европейски режисьори Вим Вендерс „Папа Франциск: Човек на думата си“ , както и видео приветствие на самия режисьор към фестивала.

Станалият емблематичен за фестивала Дискусионен форум започна с лекция на Соломн Паси на тема „Демокрацията – еволюционна алтернатива на агресията“.

Днес (14 юни) фестивалът продължава с филмова панорама, посветена на 100-годишнината на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, кръгла маса на тема „Съвременност – агресия и хуманност“ с участието на писатели-медици и конкурсни прожекции във Фестивален и конгресен център и Пленарна зала на Община Варна. В световния ден на кръводаряването фестивалът се включва с инициативата „Дари кръв, вземи билет и звезден автограф“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *