• Varna
  14°
  тъмни облаци
  Влажност: 87%
  Вятър: 2m/s ESE
  На Видовден наяве излизат всички сторени злини
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  AA54D902-0779-4D56-858A-16091AA56A9A

  Днес е Видовден. Религиозната същност на празника не е добре позната – според народно поверие празникът е в чест на Вида, сестра на двамата светци, наричани градушкари – Вартоломей и Елисей, а според други празникът е посветен на Свети Вит, живял в края на 3 и началото на 4 век.

  Видовден се чества основно в Сърбия, Чехия и Германия, а в България се празнува най-вече в западните райони на Годечко, Трънско и Брезнишко.

  Видовден се отбелязва за предпазване от градушки. Поверието гласи, че днес не се работи, за да не се разгневят градушкарите. Според народното вярване градушките идват като възмездие за греховете и това е довело до представата, че на Видовден наяве излизат всички сторени злини. Оттам е и предупреждението: “Всяка коза за свой крак, но като дойде Видовден, ще видим!”

  Според други поверия това е денят на Видьо или Видо – езическо божество между четиримата градушкари – Герман, Вартоломей, Лисе и Видо.

  Свети Вит е патрон на актьорите, танцьорите, кучетата, болните от епилепсия, пазител на хората от отровни змии, гръмотевици и градушки. Свети Вит е патрон също и на Прага, както и на областта Саксония в Германия. Смята се, че именно саксонските миньори са донесли почитта към светеца в тази част на Балканите.

  На празника хората стават рано, за да видят как изгрява слънцето. Видовден е свързан с култа към слънцето – затова се смята, че с виждането на изгрева човек ще е здрав и весел.

  Рано сутринта жените тръгват по полето да събират билки и най-вече “видова трева”, която според народните вярвания лекувала слепота. С росата от билките измиват за здраве очите си, тя се събира в шишенца и се използва през цялата година при “очобол”.

  Имен ден днес празнуват Видо, Вида, Виден, Видена, Виделина, Видослав, Видослава, Видостин, Видостина, Видела.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *