Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
“Твой ред е” спечели голямата награда на фестивала на червенокръстките филми
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Facebook
Снимка: Facebook

Бразилският филм „Твой ред е“ спечели голямата награда на 18-ия международен фестивал на червенокръстките и здравни филми, който бе закрит официално вчера. Режисираната от Елиза Капаи лента бе определена  като особено смел, майсторски, оригинален и въздействащ филм за осъзнаването на силата на социалния протест.

Специалната награда бе присъдена на българския филм „Началото е край“, който с изключителна съпричастност навлиза в един от най-жестоките проблеми на днешното време – употребата на наркотици сред младите. Негов режисьор е Румяна Ангелакова.

Председател на журито бе актрисата Доротея Тончева, а в състава му влизаха турският режисьор и продуцент в Медийното бюро на Турския Червен полумесец Арман Пекая, актьорът Велислав Павлов, директорът на Департамента по езиково обучение и комуникации на варненския Медицинския университет проф. д-р Виолетка Тачева и режисьорът и продуцент Илиян Джевелеков. Те изгледаха 59 филма, включени в четирите конкурсни фестивални категории: филми на Червения кръст и Червения полумесец, здравни филми, документални и игрални филми. Тройно повече бяха филмовите заглавия, които фестивалът предложи на варненската публика.

Ето и останалите присъдени награди:

Наградата за най-добър режисьор – на Санджай Рауал за филма „3100: Бягане и себенадминаване“ (САЩ): режисьорът Санджай Рауал е успял със средствата на киното да надникне в душите на героите във филма и да освети езотеричните и духовни измерения на превъзмогването на зададените ни човешки лимити.

Наградата за най-добър сценарий – Онур Яъз за филма „Топрак“ (Франция, Турция): проста, докосваща история, разказана майсторски.

Наградата за най-добър филм в категория Филми на червения кръст и червения полумесец – на филма „Женският център на Червения полумесец“  (Турция, реж. Бикет Илхан): филмът спечели журито и зрителите с интересна история и с убедителната си режисура.

Специалната награда в категория Филми на червения кръст и червения полумесец на председателя на Българския Червен кръст – на филма “Равенство“ (продукция на румънския Червен кръст): защото успява да пресъздаде по достъпен и открит начин темата за децата и младежите в неравностойно положение.

Наградата за най-добър филм в категорията Здравни филми – на филма „Лицата на Лафора“ (Босна и Херцеговина, реж. Денис Боич): журито се прекланя пред невероятната сила на човешкия дух на героите във филма, както и на екипа, който го е създал, и ни напомня, че нищо не е невъзможно.

Специална награда в категория Здравни филми на Ректора на Медицински университет – Варна –  на филма „Смърт с достойнство“ ( Холандия, реж. Йесе ван Фенрой): филм с трудна социална мисия, но и много интимен разказ за приятелството и за необходимостта да позволим на някого да си отиде от нас.

Наградата за най-добър пълнометражен филм в категория Документални филми – на филма „Невидимият меч“ (Италия, реж. Масимилиано Кокоза): Един приятелски, открит и коректен опит за вникване в света на незрящите чрез  сънищата им; филм, който очарова с чувството за хумор и симпатична усмивка.

Наградата за най-добър късометражен филм в категория Документални филми – на филма „Животът започва на 90“ (Кипър, реж. Беджай Браун): единодушно и с особено удоволствие журито присъжда тази награда заради лекия и същевременно убедителен начин, по който филмът ни дава надежда, че животът е прекрасен и на 95 години.

Специална награда в категория Документални филми – на филма „4 билета никога вече“ (Бразилия, реж. Лейде Жакоб): авторите Лейде  и Марсело Жакоб ни впечатлиха с решимостта си да се борят докрай за правото на всеки човек да изживее живота си пълноценно до последния си миг.

Наградата за най-добър пълнометражен филм в категория Игрални филми – на филма „Граница на дъжда“ (Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия, Великобритания, Швеция, реж. Никола Мийович и Властимир Судар): топъл и човешки филм, който деликатно ни напомня, че границите са само на картата, но не могат да разделят хората, когато ги свързва обич.

Наградата за най-добър късометражен филм в категория Игрални филми – на филма „Салам“ (САЩ, Великобритания, реж. Клер Фаулър): журито бе впечатлено от изящния кинематографичен език и зрелостта, с която е поднесена темата за невъзможното щастие на мигрантите.

Специалната награда в категория Игрални филми на Кмета на Община Варна – на филма „Концерт за кларинет и оркестър“ (България, реж. Максим Петров): без да има държавно финансиране, този независим филм впечатлява със своя професионализъм и въздействие.

Извън регламента на фестивала, журито реши да присъди Специален диплом на доброволците от Българския младежки червен кръст – Варна, за ентусиазма им да заснемат сами филма „Вдъхновение“ и за вдъхновението им да помагат безрезервно и отговорно навсякъде, където са необходими на фестивала –  без тях организацията и чарът на 18-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми нямаше да са същите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *