• Варна
  6°
  разсеяна облачност
  Влажност: 81%
  Вятър: 3m/s N
  ГЕРБ дърпа още пред БСП, не харесваме работата на депутатите
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Тренд
  Снимка: Тренд

  Ефектът от победата на европейските избори увеличава електоралната база на управляващите от ГЕРБ за сметка на БСП и разликата между двете основни партии вече е 5%, но в реална изборна ситуация на парламентарен вот, преизчислявайки дела на деклариращите, че няма да гласуват, това би означавало дистанция от почти 8%. Това показват данни от редовно проучване на нагласите на българите спрямо партиите и институции, извършено от социологическата агенция “Тренд”, предаде dnes.bg.

  Своята относителна тежест запазва Движението за права и свободи и към момента би взело около 7% от парламентарен вот. Тенденцията към закрепване на ВМРО като четвърта политическа сила продължава и ако изборите бяха днес, те биха имали свое представителство в Народното събрание.

  Същото важи и за дясната коалиция “Демократична България”, която изостава с малко от войводите. Според експертите от “Тренд” моментната снимка сочи, че това ще са единствените пет формации, които ще прескочат бариерата от 4%  при евентуални парламентарни избори.

  Това обаче са само хипотетични цифри, защото резултатите от проучването сочат, че мнозинството от българите или цели 52% не смятат, че в момента са необходими предсрочни парламентарни избори. 29% са на обратното мнение. Над 65% от анкетираните пък оценяват работата на парламента отрицателно. Тези, които харесват действията на депутатите пък са едва 20%.

  По отношения на работата на правителството, нещата са малко по-добре – 54% не одобряват, а 30 % харесват свършеното от кабинета на Бойко Борисов. От “Тренд” коментират, че и при двете институции има минимална положителна промяна, дължаща се отново на резултатите от изборите за Европейски парламент и победата на основната управляваща партия.

  При оценката за президента Румен Радев се наблюдава негативна тенденция, но и този месец той остава със сравнително високо одобрение – 48%, при 33% отрицателни мнения за неговата работа.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg