Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Търсят се доброволци за почистване на разкопките на Варненския некропол
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Wikimapia
Снимка: Wikimapia

Сдружение „Варненски некропол І“ организира доброволческа акция за почистване на района на разкопките на Некропола, с цел създаване на предпоставки за възстановяване и довършване на археологическото проучване. Инициативата ще се проведе на 29 и 30 юни от 7 до 11 часа.

Сборният пункт е на ъгъла на ул. „Д-р Атанас Москов“ (улицата свързваща крайезерния път с „Метро“) и ул. „Уста Кольо Фичето“, непосредствено след завиването по ул. „Уста Кольо Фичето“, като организаторите ще очакват желаещите от 7 часа на 29 юни. Теренът за работа е на няколкостотин метра от сборния пункт, отива се пеша.

Добре е желаещите да се присъединят към инициативата да бъдат облечени с дълги панталони, да носят стабилни обувки, ръкавици, шапки за защита от слънцето, вода за пиене и инструменти, подходящи за почистване на треви и храсти. Организаторите предупреждават, че има опасност от ухапване-ужилване от насекоми.

Варненският халколитен некропол е открит през 1972 г. в района на Варненското езеро и е датиран в края на V – началото на IV хил. преди Христа. Смята се, че находките от „Варненското злато“ е най-старото технологично обработено злато в Европа и света, причислявано към т. нар. Култура Варна (4400 – 4100 г. пр. Хр.).

Източник: Facebook
Източник: Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *