• Varna
  14°
  тъмни облаци
  Влажност: 82%
  Вятър: 2m/s SE
  Войник на ИДИЛ съди Германия – иска да се прибере у дома
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: ThinkStock/Getty Images
  Снимка: ThinkStock/Getty Images

  След падането на Халифата, много от войниците на ИДИЛ започнаха да съжаляват за решенията си и поискаха да се върнат у дома. Но по-голямата част от държавите отказват да ги приемат обратно. Такъв е и случая на Фабиан Г., който иска да се върне в Германия, а в момента е задържан под стража в Сирия. Германия обаче не иска да го приеме, предаде dnes.bg.

  Фабиан Г. е зад решетките на затвор в Северна Сирия и може да бъде осъден на смърт, ако родината му не го приеме. За това той е взем мерки и е завел дело срещу Германия. Адвокатите на мъжа, Седа Басай-Йълдъз и Али Айдън, подали иск а основание, че правителството е задължено по конституция да върне клиента им.

  Според публикация във вестник “Велт” Фабиан Г. напуснал дома си в Касел през 2014 г. заедно с брат си, за да се присъедини към “Ислямска държава” в Сирия.

  Говорител на съда заяви, че това не е първи подобен иск. Той допълни, че друг германски гражданин, заподозрян, че се е заклел във вярност на “Ислямска държава”, и в момента намиращ се в затвор в Ирак, също бил завел иск, за да бъде върнат у дома.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *