• Варна
  4°
  ясно небе
  Влажност: 44%
  Вятър: 2m/s NW
  БСП няма да връща надвзетите субсидии сега – похарчили парите
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: dnes.bg
  Снимка: dnes.bg

  БСП няма пари и няма как сега да върне надвзетите субсидии, защото е похарчила много пари за кампанията за евроизборите, за старта на партийната си телевизия и за издръжка на местните структури. За разлика от социалистите НФСБ пък разполага със средствата и няма проблем да ги върне в държавната хазна. “Към момента не разполагаме с тези пари и те ще бъдат удържани от следващата субсидия”, коментира червената шефка Корнелия Нинова, цитирана от dnes.bg.

  Финансовото министерство вчера съобщи, че партиите трябва да върнат 14,4 млн. лева надвзети партийни субсидии за периода от 26 май 2016 до 31 март 2019 г. От таблицата, публикувана на сайта на финансовото ведомство става ясно, че ГЕРБ трябва да върнат 5,6 млн. лв., БСП – 4,3 млн. лв., а ДПС – 1,6 млн. лв. „Воля“ ще трябва да възстанови 656 хил. лв., „Национален фронт за спасение на България“ пък ще връща 541 хил. лв., а „Атака“ – 539 хил. лв. ВМРО ще трябва да върнат към държавния бюджет 508 хил. лв.

  БСП са взели последно 6 милиона лева субсидия от държавата. “Ние, за разлика от ГЕРБ, не си държим парите по банките”, обясни обаче Нинова. Тя пресметна, че левицата от декември до днес е похарчила за кампанията за евроизборите 2 милиона лева, за старта на БСТВ – 1,5 милиона, толкова са били пратени и към структурите в страната за издръжката им.

  “Така че ние в момента не разполагаме с тези пари, имали сме ги преди половин година, но сме ги изхарчили, така че от следващите преводи започват да ни удържат това, което сме взели в повече”, каза тя.

  А от финансовото министерство вчера обясниха, че при недостиг на средства или липса на следващи части от субсидията, разликата, която не е върната от съответната партия или коалиция, следва да бъде възстановена доброволно по централния бюджет в срок до 31 декември 2020 г.

  Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък обясни, че партията му има пари и ще върне надвзетото. “Ние не сме изхарчили всичко за евроизборите”, каза той. А иначе той смята, че решението с колко да бъде намалена субсидията за партиите, може да бъде взето много бързо.

  По негово настояване във вторник премиерът Бойко Борисов свика коалиционен съвет, на който беше решено да се проведат консултации в НС по темата. “Решението може да бъде взето и за една седмица, за да не бъдем упреквани, че тупаме топката, мотаем, бавим”, увери Симеонов.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg