• Варна
  3°
  ниска облачност
  Влажност: 60%
  Вятър: 2m/s NE
  Борисов бие ГЕРБ по рейтинг, БСП – пред Корнелия Нинова
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Борисов

  Премирът Бойко Борисов има устойчиво по-висока позиция подкрепа, отколкото получава собствената му партия ГЕРБ. Лидерът на опозицията Корнелия Нинова обаче се радва на по-малко доверие през последните месеци в сравнение с оглавяваната от нея БСП. Това са основните изводи от съвместно национално проучване на bTV и “Маркет линкс”, предаде dnes.bg

  Според Добромир Живков от социологическата агенция разликите в рейтинга на Нинова и партията й е започнало от излизането на социалистите от парламента, като ножицата се разтваря от вътрешните противоречия и оттеглянето на оставката.

  В същото време, докато ГЕРБ понесоха много тежък удар покрай скандала “Апартаментгейт” през април и май, то скандалът с имотите на властта на практика не е нанесъл почти никакви щети на самият Борисов.

  Специалистът за пореден път препотвърди тезата, че премиерът е упял “буквално да обърне политическият тренд в страната”. “Колкото повече Бойко Борисов е публичен, толкова повече българите се успокояват, че има кой да управлява – и да управлява със здрава ръка”, коментира Живков.

  Ако изборите бяха днес, то ГЕРБ биха взели малко над 30% от гласовете, БСП – 28,9%. Непроменена след изборите остава подкрепата за ДПС, които биха събрали 8%, както и тази за “Обединени патриоти” – 6%. Дясното обединение от “Демократична България” запазва добрия си резултат и с 5,3% ще успее да вкара депутати в Народното събрание. На ръба е ВОЛЯ с 3,3%.

  “Евроизборите не доведоха до успокояване на социално напрежение, което се трупа от около година”, подчерта социологът и допълни, че огромна част от българите смятат, че страната не се развива в правилната посока – песимистите са два пъти повече от оптимистите.

  Доверието в основните институции също остава на изключително ниско ниво – 27% за правителството, 25% за съдебната система и 18% за Народното събрание. “Президентът се ползва с 54% подкрепа като резултат от опозиционното му поведение”, посочи Добромир Живков.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg