• Варна
  4°
  разсеяна облачност
  Влажност: 75%
  Вятър: 5m/s NNE
  Бойко Борисов: ТОЛ системата е печатница за пари
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Пресцентър МС
  Снимка: Пресцентър МС

  “ТОЛ-а е печатница за пари, изкарвайте си пари. Защо го инвестираме това. Не може само да бъркаме у готовите пари на приходните агенции”. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на поредното си видео, споделено в социалната мрежа Фейсбук, заснето докато шофира по изграждането на АМ “Европа”. В джипа, шофиран от премиера, са регионалният зам.-министър Николай Нанков и вицепремиерът Томислав Дончев, пише news.bg.

  Повод за репликата на Борисов бяха думите на Нанков, който преди катастрофата край Своге на 25 август 2018 г. бе регионален министър. “Много ни е амбициозна работата, но докато не въведем ТОЛ-а разчитаме основно на добрите приходи на финансовия министър”, каза Нанков.

  “Толсистемата я вкарвайте, да се почва – тези тирове дето вървят да плащат. Не може да разчитат. Аз искам да вдигам догодина доходите, искам да дадем повече пари на медицинските сестри”, обясни премиерът Бойко Борисов.

  Припомняме, вчера имаше обвинение към АПИ и тол управлението, че създават монопол в тол системата. От АПИ отговориха, че няма монопол.

  При официалното представяне на готовността за въвеждане на тол системата зам.-министър Николай Нанков изрази надежда, че няма да се повторят трудностите като при въвеждането на електронната винетка.

  На 16 август ще стартира реалното тестване на тол системата на терен. До два месеца се очаква да станат ясни и крайният ѝ обхват и тарифите. Предвиждат се три начина за тол таксуване – маршрутна карта, GPS тракери и бордови устройства. На 3 юли пък ще се състои нова среща с превозвачите, на която ще бъдат обсъдени тарифите. От работодателските организации също се изказаха против предложените цени и поискахаотлагане на въвеждането на системата.

  В колата освен изграждането на автомагистрала “Европа” се обсъждаха и други теми. “Това са социалистите – да похарчат техното, да няма запаси, да се огледат след това и за чуждото и да оставят разруха. След нас ще остане това”, каза с гордост в гласа Борисов.

  За промените в проекта за автомагистралата премиерът каза: “На Петя Аврамова й кажи. При Горанов (финансовият министър Владислав Горанов – б.р.) няма да ходите докато не ми дадете проекта на мене и трябва да се стартира незабавно. Чухте немските заводи какво казват – разпродадени са всички парцели и започват разширенията”.

  Преди да се разходи из строежа на магистралата премиерът посети завод в индустриална зона Божурище, от където му казаха, че имат нужда от път. “Като дойдат и още по-големите заводи и тая магистрала ще отеснее още преди да сме я построили. Това трябва да се направи, да го направим и след това да ни протестират…”, каза Борисов.

  “Искам да се запознаете с двата проекта на Божурище – 5 тира за минута. Ще колабира не само индустриалната зона, но и Божурище като населено место. Ще се срещнете с обществеността, ще им кажете, че на скорост веднага ще го сложите. Всички заводи поставят пътя за достъпа – като падне бариерата – какво става. Най-бързо и ускорено довеждащия път до индустриалната зона трябва да го направиш”, каза премиерът Борисов към бившия регионален министър Николай Нанков.

  “Като дойдат и още по-големите заводи и тая магистрала ще отеснее още преди да сме я построили”, заяви премиерът. “Е, така обичам – на голото поле, да гледам как се строи”, каза премиерът докато преминаваха с джипа разкопаното поле.

  Премиерът заяви на вицепремиера Томислав Дончев, че трябва заедно с образователния министър да разговарят с университетите за привличане на повече студенти в инженерните специалности. “С Вълчев, Томи, намерете начин с университетите да говорите”, каза Борисов. В отговор вицепремиерът отговори: “Не е толкова просто. Имаме академична автономия и всеки може да учи, каквото иска”.

  По време на видеото Борисов демонстрираше непринудени разговори със строителите. След поредно здрависване се чу и глас на човек от пресцентъра, който обяснява на премиера, че навън е 32 градуса, а в кабината на багериста вероятно температурата е много по-голяма, на което Борисов отговори, че човекът работи с настроение (в кабината имаше музика), като има заплата. “А и всичката тая техника – това са ДДС, ДДС”, отговори Борисов.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *