Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Безплатен очен скрининг за деца във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Безплатен очен скрининг на деца ще извършва Лайънс клуб – Варна в специализиран скрининг център.  Скринингът  се извършва с апарат Plusoptix SO9, представляващ камера, подобна на играчка, която за секунди и от разстояние открива вероятни очни проблеми при децата. Прегледът с използваната при скрининга апаратура не причинява странични ефекти.  Методът е неинвазивен, не травмира емоционално децата и се възприема като игра. Тестът се извършва от медицинско лице или обучени доброволци.

Водещи офталмолози съветват: децата, при които апаратът отчита отклонение от нормата, задължително да бъдат прегледани от лекар. Тестът с апарата не заменя класическия преглед. Той има за цел да открие бързо и безболезнено скрити очни заболявания, за да могат те да бъдат лекувани своевременно. Офталмолозите напомнят, че първите години от живота на детето са критични за развитието на зрението му. Вероятността децата с положителен резултат от теста да нямат очни проблeми е 90%.

Информацията от скрининга е конфиденциална. Единствено  родителите на дете, възползвали се от програмата, ще разполагат с резултатите от индивидуалния тест.

Безплатният скрининг ще се извършва от 2 юли 2019 г. всеки вторник и четвъртък от 10:00 до 14:00 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *