• Varna
  11°
  разсеяна облачност
  Влажност: 81%
  Вятър: 3m/s E
  Туск прекъсна срещата на европейските лидери, няма избран председател на ЕК
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Доналд Туск

  Извънредното заседание на Европейския съвет, което беше свикано в Брюксел тази вечер, завърши без да бъде избран председател на бъдещата Европейска комисия, предаде news.bg. Разговорите ще продължат, след като се проведат двустранни срещи с лидерите на страните от ЕС, съобщи в Twitter Пребен Ааман – говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

  Туск е прекъснал разговорите, след като между европейските лидери са възникнали разногласия, непозволяващи да се стигне до конструктивно решение. Засега не е известно колко време ще продължат двустранните консултации и кога ще продължи заседанието.

  Припомняме, още преди началото на срещате беше известно, че Манфред Вебер – водещият кандидат на партията-победител ЕНП, вече е извън надпреварата за председателския пост в ЕК. Преди дни канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че може да се откаже от избора си за следващия лидер на Европейската комисия в духа на компромиса.

  Българският премиер Бойко Борисов изрази несъгласие с елиминирането на кандидатурата на Манфред Вебер от преговорите. По думите му, няма логика победителят да не е председател на ЕК.

  Като вероятен избор за председател на ЕК беше сочен холандецът Ханс Тимерманс. След това беше съобщено, че Вишеградската четворка – Полша, Унгария, Чехия и Словакия, е против неговата кандидатура.

  Според Полското радио, представителите на някои други страни също не одобряват идеята социалист да застане начело на Еврокомисията.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *