• Varna
  16°
  тъмни облаци
  Влажност: 77%
  Вятър: 5m/s ESE
  РЗИ-Варна ще получи модерна апаратура за контрол на питейната вода
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  вода

  “Осем Районни здравни инспекции в страната ще получат съвременна апаратура за контрол на питейните водоизточници. Това се случва за първи път от 2 десетилетия насам по проект за подобряване мониторинга на питейните води, финансиран от Кохезионния фонд на ЕС”. Това съобщи пред БНР главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

  Здравните инспекции във Варна, Бургас, Велико Търново, Враца, Плевен, Пловдив, Русе и Стара Загора, както и Националният център по радиационна защита ще получат нова апаратура. По проекта ще бъдат обучени и експерти, които ще работят с новата техника. Проектът е на стойност 10 млн. лева и приключва в началото на следващата година

  Проектът е първа стъпка за обновяване на технологично изостаналата система за контрол на питейните води у нас, смята Ангел Кунчев: “Нова апаратура, с нови възможности, която ни дава сигурност, че контролът на водата е на 100% и няма начин да пропуснем каквото и да е отклонение на нейните показатели”.

  Хората в Хасковско и в районите, където периодично се открива наличие на уран в питейната вода, трябва да бъдат спокойни, защото здравето им не е застрашено, увери главният здравен инспектор.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *