• Варна
  -1°
  ясно небе
  Влажност: 68%
  Вятър: 2m/s WNW
  Протест в солидарност с медицинските сестри инициира организация
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Varnautre.bg/ архив
  Снимка: © Varnautre.bg/ архив

  Протест в солидарност с исканията на медицинските сестри, протестиращи в цялата страна и за свободно и достъпно здравеопазване за всички, организират от Автономната конфедерация във Варна. Демонстрацията ще се проведе на 10 юли 2019 г.

  Това, което се случва в здравеопазването засяга не само медицинските работници, но и всички нас, като граждани и пациенти. Нямаме право да стоим безучастни пред борбата за достойно заплащане и условия на труд на хората, от които зависи този толкова важен сектор. Затова призоваваме всички граждани, работници от други сектори и пациенти, да се присъединят към протеста и да покажат солидарност с борбата на медицинските сестри, заявяват от организацията.

  Без търговски дружества в здравеопазването, еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата или собствеността на болницата, в размер на две минимални работни заплати за страната, връщане на медицинските стандарти, колективен трудов договор на национално ниво, който да е задължителен за всички структури в здравеопазването и промяна в категорията на труд, са част от исканията, които обединяват медицинските сестри от различни градове и болници в страната.

  Те настояват и допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила в зависимост от натовареността. Искат и промени в заплащането на нощния труд, като настояват за допълнително заплащане на клас прослужено време в размер на 1.2% на година за работа в спешните и в интензивните отделения.

  Болниците не трябва да бъдат търговски дружества – здравето на хората трябва да спре да бъде подчинено на пазара. Крайно време е да прекратим неолибералните експерименти в здравеопазването, които костват живота и здравето на милиони българи вече близо 20 години, категорични са от Асоциацията на българските медицински сестри (АБМС) и Инициативния комитет за солидарност с медицинските сестри (Варна).

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *