• Варна
  -0°
  лека мъгла
  Влажност: 100%
  Вятър: 1m/s W
  Водата в 11 варненски села и ресторант не отговаря на стандартите
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  вода

  Водата в 11 села във Варненска област, както и в ресторант, не отговаря на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Това показа мониторинг на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), извършен в периода от 15 до 30 юни тази година.

  Водата в провадийското село Китка и в ресторанта „Морска звезда“ в местността „Фичоза“ не отговарят на микробиологичните показатели от група А, като е установено отклонение по колиформи, уточняват от РЗИ.

  По химични показатели от група Б са изследвани 48 проби, като при 11 от тях са констатирани отклонения. Разминавания по показател нитрати има във водата в селата Николаевка, Изгрев, Ген. Киселово, Кичево, Здравец, Бенковски, Садово, Доброглед, Изворско и Снежина. Водата в село Бенковски има отклонения и по показателя фосфати, а тази в село Здравец – по показателя твърдост и калций.

  При анализа на острата заразна заболеваемост не се установяват чревни заболявания, предавани по воден път, заявяват от здравната инспекция. Местните здравни власти са издали две предписания до ръководителя на ЕТР при „ВиК-Варна“ ООД за предприемане на мерки за привеждане в съответствие на питейната вода в с. Китка и до управителя на „Прибой” ООД, както и за провеждане на учестен мониторинг до стандартен резултат.

  Информирани са кметовете на общини, за населените места в които питейната вода е с отклонения по показател „нитрати“, да уведомят по подходящ начин консуматорите и общопрактикуващите лекари с препоръките на РЗИ-Варна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg