Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Всяко пето дете, настанено в интернат, е пробвало марихуана
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Всяко пето дете, настанено в центрове за настаняване от семеен тип, или дом за деца, лишени от родителски грижи, или социално-педагогически интернат, или възпитателно училище – интернат на територията на страната, е опитвало марихуана. Това сочи проучване на Националния фокусен център за наркотици и наркомании, предаде БГНЕС.

В проучването са участвали 654 деца и младежи на възраст от 7 до 24 години, настанени в такива интернати. Най-голям дял от анкетираните са употребявали марихуана (16%), амфетамини или екстази (3%), LSD (2%), инхаланти (2%), кокаин (1,8%).

Близо половината от тези с опит с наркотици за първи път са ги употребили на открито (на улицата, в градинка или парк). За всеки десети от тях пък първият му досег до наркотиците е бил на купон или парти.

Като причини за първа употреба на наркотично вещество, децата/младежите, настанени в институции най-често посочват „от любопитство, да опитат нещо непознато“ (10%), „защото човек или хора, които харесват, употребяват наркотици“ (5%), „от скука, за разнообразие“ (4,6%), „за да бъдат приети от другите (групата, компанията)“ (4,4%), „защото се чувстват самотни“ (4,0%).

71% от анкетираните определят употребата на наркотици като проблем за страната ни, за 63% е проблем за населеното място, в което живеят, а за 46% е проблем за институцията, в която са настанени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *