Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Изложба “Таляна” показва исторически фотографии на Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
изложба Таляна
 
В рамките на три седмици варненци ще могат да се насладят на изложба “Таляна”, която се организира на площада пред варненския Дом на архитекта, заключен между ул. “Преслав” и ул. “Мусала”. Откриването на изложбата ще се състои на 15 юли (понеделник) от 18:00 часа.
Идеята за събитието е на фондация “Иноватор”, чиято цел е да събуди любопитството и отношението на варненци към историята и културата на града. За изложбата екипът споделя: “Чрез изложените исторически фотографии на сгради, улички и обществени места от централната част на града и в частност от мястото, което днес наричаме Таляна, отправяме поглед към миналото на Варна, за да видим как е изглеждал градът тогава, какво се е променило и какво можем да направим ние днес. Кафенета, хотели, площади, морски бани – всички тези места носят в себе си историите на хилядите души, живели тук преди нас. Наша задача е да съхраним и предадем тези спомени на тези след нас, за да знаят и за да не забравят.”
Фотографиите са предоставени от Варненска дигитална библиотека, Държавен архив – Варна, Музей “Стара Варна” и частни колекционери – Християн Облаков, Венцислава Недялкова и други. Изложбата се осъществява като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Предстоят още събития, свързани с фотографии от историческия център, както и онлайн кампания за опазване на наследството.

2 коментара

 1. Maria Gromova

  От къде дойде това име
  “ТАЛЯНА?”А,знаете,мисля,какво значи и това е крайно неподходящо за този район,а и не само за него.Искате да покажете
  “Стара Варна”?Добре,има снимки ,защото,тя
  НАШАТА ВАРНА,много бързо чезне и е тъжно!
  Лично на мен-МНОГО!

 2. светла

  Няма квартал “Таляна във
  Варна.Откъде го измислихте?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *