Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
МО потвърди: Купуваме още 8 самолета F-16
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

C4FB9EDA-0715-4A3F-9D11-4F55C6C8EF76

Никой не си представя, че България ще има 8 самолета. Говорим за бойна ескадрила от 16 самолета. Вторите 8 ще ги купим при разсрочена схема на плащане, защото България вече ще има кредитна история. Това каза пред bTV зам.-министърът на отбраната генерал-лейтенант Атанас Запрянов.

По думите му, след ратификацията от парламента министърът на отбраната ще подпише четири договора, които обхващат доставката на 8 нови самолета, както и обучение на пилоти и наземен персонал.

Генерал Запрянов изтъкна, че новите самолети няма да струват нови два милиарда, защото голяма част от устройствата по подръжката ще са доставени при първата пратка.

Зам.-министърът обясни и защо се е стиганло до по-ниска цена при сегашната сделка.

“Пакетната цена на конгреса надхвърля пакета, който ние сме заявили. Когато се прави сравнение трябва да имаме предвид онзи пакет, който заявихме към Италия, Швеция и САЩ и който е по-малък от този, който конгресът ни обяви. По принцип той обябява много по-висок таван на възможност за закупуване. Това позволява по време на преговорите ние да увеличаваме този пакет”, поясни той.

Според него, не трябва да се правят внушения, че взимаме самолети, които нямат никакви способности. Поискани са още един резервен двигател, както и повече бойни припаси. Атанас Запрянов допълни, че няма повод да се твърди, че сегашният пакет е коренно различен от този в началото на преговорите.

“Единствено чувствително намаление на бройките на оръжията е на ракетите за близък бой, които са намалени от 24 на 12”, каза генералът.

Въпреки това било ясно, че в хода на обучението в перспектива ще се наложи да се закупят повече ракети, което било неизбежно, потвърди Запрянов.

“Нито една държава не си купува пълен комплект от въоръжение, защото това е една инвестиция, която ние блокираме за дълго време, а те имат срок на годност и изискват техническо обслужване. Експертите прецениха, че този пакет, който искаме ние, не е пакет от такива количества, които да ни позволят да създаваме така наречените оперативни и технически запази от оръжия”, изтъкна зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Вчера министерски съвет добри сделката за новите изтребители и даде мандат на военния министър да подпише 4 договора. Общата цена за самолетите, боеприпасите, ракетите и оборудването за обучение е 1, 256 млрд. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *