Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Съветът на Европа недоволен от здравните грижи за мигрантите в България
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Kомитетът срещу изтезанията на Съвета на Европа поиска България да вземе спешни мерки за подобряване на здравните грижи и комуникацията в центровете за нелегални мигранти. В доклад на Съвета, публикуван днес в Страсбург, се казва, че “условията и отношението към задържаните чужденци се е подобрило, но са необходими спешни мерки за подобряване на лошите здравни услуги и за улесняване на комуникацията на задържаните с външния свят”.

Комитетът, който е бил на инспекция в центровете за задържане в Бусманци и в Любимец, както и граничните пунктове на летище София, Елхово и “Капитан Андреево” през декември 2018 г., не е получил информация за изтезания и нечовешко отношение към чужденците. Сведения обаче са събрани за обиди към чужденците от страна на служителите, пише dnes.bg.

В отделен документ, съдържащ отговорите на българската администрация на направените от Съвета на Европа забележки, се посочва, че граничните служители редовно минават на инструктаж, на който им се обяснява да се отнасят с уважение към мигрантите и че се обучават при психолози как да се държат към хора в стрес.

Условията в помещенията за временно задържане на летището и на “Капитан Андреево” са намерени като неподходящи от инспекцията заради нивото на хигиената и поддръжката в тях. Задържаните не били хранени в нормални часове, помещенията били неотоплени и твърде тесни, а тоалетните – общи, особено в “Капитан Андреево”. След визитата на членовете на Комитета против изтезанията в пунктовете е направен ремонт, а на “Капитан Андреево” стаите за задържане “са шпакловани, грундирани и боядисани с интериорна боя”, се казва в отговора.

Направени са подобрения и в центровете за временно задържане в софийското село Бусманци и в Любимец, за да се изпълнят препоръките на Комитета. Купени са топки и мрежи за спортни игри, добавени са кутии за подаване на жалби и се организират курсове за барабани, изучаване на чужди езици, за изкуство и дори се организира експериментален театър. Чаршафите се сменят на 2 седмици и се перат на 60 градуса, научаваме още от правителствения коментар на доклада. Проблем остават топлите дрехи и обувки, тъй като за тях не е предвиден бюджет и се разчита на помощи от БЧК.

За подобряване на хигиената в Любимец практикуват замразяване на багажа на чужденците за 24 часа за обезпаразитяване, а с хлебарките се борят с подмяна на дюшеците.

Най-сериозните критики от Съвета на Европа обаче са за предоставяните здравни грижи и за средствата за комуникация като интернет, вестници и книги, посещения, професионални преводачи.

Здравното обслужване е оценено като “крайно незадоволително”.

“Въпреки присъствието на медицински персонал в двата дома, медицинското оборудване е крайно оскъдно, достъпът до специалисти (зъболекар, гинеколог, педиатър) е труден, изборът на безплатни лекарства е изключително ограничен, и някои от тях, включително антибиотици, са с изтекъл срок на годност”, пише в доклада на Съвета на Европа.

Според проверяващите здравните грижи се изчерпват до спешна помощ. Ситуацията се влошава от липсата на преводачи, които да обяснят оплакванията на болните и на здравни застраховки, които не позволяват пациентите да бъдат преглеждани от специалист.

В отговора на българското правителство се информира, че в Бусманци ще бъде наета медицинска сестра в помощ на фелдшера и че веднъж месечно МВР ще получава информация за редките болести и бременните жени сред мигрантите.
Планира се там да се купят и апарати за кръвно и ЕКГ. В Любимец пък ще се направи поръчка за исканите от Съвета на Европа дифибрилатор, инхалатори и кислородни бутилки. Правителството обаче отказва медицинските работници да не са служители на МВР, а на здравното министерство. Не се коментира и препоръката да се направят медицински картони на всички временно задържани, но се съобщава, че старите лекарства са бракувани и са купени нови шкафове за медикаменти.

Променен е доставчикът на храна в центровете, като в менюто вече не се включва свинско месо, но мигрантите имат различни вкусове и затова не е възможно да се угоди с храната, се казва в позицията на правителството.

Отхвърля се искането на Съвета на Европа да се разреши на задържаните да си готвят сами, като се посочва, че това може да доведе до натравяния и стомашно-чревни инфекции.

Правителството отказва и да предостави безплатен интернет в двата центъра за временно задържане, който мигрантите да използват за разговори чрез интернет апликации, както и да им предоставят възможност за посещения без присъствие на служител на охраната. За първото няма пари, а второто се прави от съображения за сигурност, се казва в коментара на правителството към доклада.

Осем нови телевизора са купени за Бусманци и Любимец през април, на които могат да се гледат до 160 тв канала, снабдяването с книги и вестници обаче е трудно, тъй като те не се продават в България.

Няма възможност да се изпълни и препоръката служителите на гранична полиция да учат редки езици като пущу и урду, които са родни на повечето мигранти, тъй като в България няма достатъчно преподаватели и обучителни програми. Затова пък 7 полицаи в момента са на курс по английски. От отговора на правителството става ясно, че от 2015 г. насам са похарчени 872 000 лв. за наемане на преводачи, които да правят интервюта и да разговарят с мигрантите. Безплатно и с помощта на неправителствени организации се осигурява помощ за попълване на документи за предоставяне на служебен адвокат.

Правителството контрира критика, отправена от Комитета против изтезанията на Съвета на Европа, че мигрантите се държат повече от законните 18 месеца в центровете за задържане, като обяснява, че част от тях не искат да подават молби за убежище и го правят чак, след като съдът им откаже европейска закрила, за да отложат репатрирането си от България.

През 2018 г. през центровете за временно задържане в Бусманци и в Любимец са преминали 2288 мигранти, в момента в тях се намират 131.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *