Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Продадоха последния в България хеликоптер-линейка
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Хели ер

Спасителните операции по въздух в планините стават невъзможни

Собственикът на последния хеликоптер-линейка в България “Хели ер“ го е продал в чужбина, с което спасителните операции по въздух в планините стават невъзможни. Застрахователят “Лев инс”, който ползваше машината досега, вече не може да предлага застраховката “Планинска грижа”на клиентите си.

От писмо на „Лев инс“ до застрахователните посредници става ясно, че “Хели ер” е стопанисвала два специализирани хеликоптера за спасявания, но заради затруднения в поддръжката им през миналата година единият от тях е продаден, а сега компанията се е разделила и с втория, съобщават от OffNews.

През януари миналата година правителството коментира идеята да се използват военни хеликоптери за санитарна авиация, но в края на миналия месец здравният министър Кирил Ананиев заяви медиите, че един от приоритетите на здравното министерство е в следващия програмен период да бъдат закупени пет хеликоптера за медицинска авиация.

Един от приоритетите ни през следващия програмен период ще бъде закупуването на пет хеликоптера за медицинска авиация.

Министърът представи идеята за купуването на медицински хеликоптери с еврофинансиране и по време на петъчния парламентарен контрол. Той коментира, че санитарната авиация е нужна при донорски ситуации, като темата е била поставена и на заседанието на Съвета на министерството на здравеопазването в Люксембург.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *