Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Откриха африканска чума по свинете и в Търновско
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Прасета, прасе, свине

Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран в област Велико Търново, съобщава БНР. По данни на Общинската епизоотична комисия заболяването е потвърдено в домашно стопанство в свищовското село Ореш. Предстои Агенцията по безопасност на храните да издаде заповед за умъртвяване на всички прасета в засегнатото село.

От тази седмица стопаните в Ореш масово започнаха да колят свинете си, тъй като бяха притеснени от случаите на африканска чума в съседните населени места в Плевенско. По информация на д-р Кристиян Кирилов – председател на Общинския съвет в Свищов и член на Епизоотичната комисия, до момента в засегнатото село са останали не повече от 6 възрастни и 15 малки прасета. Всички те ще бъдат евтаназирани.

В 10-километровата санитарна зона обаче има промишлен свинекомплекс, в който се отглеждат над 30 000 животни. Припомняме, по-рано днес стана ясно, че в багажник са били открити 170 кг заразено с африканска чума месо. До момент огнища на заболяването бяха открити в областите Плевен и Русе. На 4 юли евтаназираха свине в Плевенско заради случаи на африканска чума.

Спешните мерки бяха предприети, след като БАБХ потвърди второ огнище на болестта в село Жернов. Заради ситуацията земеделският министър Десислава Танева призова за стриктност в борбата с африканската чума. На брифинг в МЗХГ стана ясно, че опаковки и остатъци от храни са пренесли заболяването чак до Белгия. Дни по-късно се разбра, че от болестта са засегнати още шест села в Плевенска област. Всички огнища са при прасета в лични стопанства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *