Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Въздушната битка с комарите не е ефективна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

pruskane

Във Варна до 1987 година борбата с комарите се е водила от въздуха, но най-дългият ефект е бил две седмици. Друг минус е, че се изхвърлят тонове отрова, коментира за Радио Варна Антоанета Тончева, директор на Общинско предприятие „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“ – „щом убива комар, това е отрова, независимо че работим с леки препарати от трета група, които са без карантинен период”.  Повод за коментара й е започналото днес авиационно пръскане по поречието на Дунав, за което правителството отпусна 2 милиона лева.

През последните 30-ина години местообитанията на комари във Варна се обработват с топъл аерозол. Чрез него се вдигат големи и гъсти облаци дим, които се слягат за около десетина минути, затова не е необходимо да се поставят предупредителни табели, както при кърлежите. Предупреждават се единствено пожарникарите, понеже се е случвало будни граждани да подават сигнали за пожари, каза Тончева. Тя уточни, че обработките се правят късно вечер или много рано сутрин.

Община Варна разполага и с машина за широкомащабни действия. Под налягане се изстрелва фин аерозол, който достига 35 метра ширина и дължина, и височина 20 метра.

Всеки петък се прави график за следващата седмица, в който се включват както постъпилите сигнали от граждани, така и планови обработки, каза още Тончева. Сигнали за кърлежи, комари, бълхи и оси могат да се подават на телефон 052-820-891.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *