• Варна
  4°
  ясно небе
  Влажност: 93%
  Бум на сифилис в Европа
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay
  Снимка: Pixabay

  Сифилисът сега е по-често срещан в някои европейски страни от новите случаи на ХИВ след 70% увеличение на случаите през последното десетилетие, се казва в нов доклад ECDC, съобщава “Дойче веле“.

  Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) съобщава, че повече от 260 000 потвърдени случая на болести, предавани по полов път, са съобщени от 30 страни от ЕС/ЕИП между 2007 и 2017 година. Само през 2017 г. са се потвърдили 33 1989 случая на сифилис в 28 държави, допълва базираният в Стокхолм здравен орган.

  ECDC коментира, че по-незащитеният секс и по-рисково сексуално поведение сред гейовете, бисексуалните и транссексуалните хора, са най-вече отговорни за повишаването. Две трети от новите случаи са съобщени сред тях, се казва в доклада, като се добавя, че заболеваемостта от сифилис достига своя връх при мъжете на възраст между 25 и 34 години.

  Докато случаите сред хетеросексуалните мъже се увеличават умерено всяка година и почти никак сред жените, сред хомосексуалните броят на случаите нараства от малко над 5000 през 2010 г. до 15 309 през 2017 г.

  В Западна Европа случаите се удвояват. ECDC отбелязва забележителни различия между страните, като Германия, Великобритания, Исландия, Ирландия и Малта са свидетели на повече от двойно увеличение на случаи през последното десетилетие. Естония и Румъния обаче отчитат спад от 50% или повече през същия период.

  Здравният орган обяснява, че през последното десетилетие се наблюдава намален страх от заразяване с ХИВ – вируса, който може да причини СПИН – тъй като сега лекарствата могат да се справят с болестта, а тези, които се заразяват с ХИВ, обикновено са със средна продължителност на живот. Новите лекарства също могат значително да намалят риска от предаване на ХИВ, когато се приемат от хора с висок риск.

  В резултат на това, повече хомосексуални правят секс с много партньори и без презервативи, което ги поставя в по-висок риск от заразяване и с други инфекции, предавани по полов път.

  “Съществува ясна връзка между сексуалното рисково поведение и риска от сифилис и други болести, предавани по полов път”, предупреждава Андрю Амато-Гаучи, ръководител на програмата ECDC за ХИВ, ППИ и вирусен хепатит.

  Използването на презервативи “трябва да се увеличи”. Той допълва, че за да се промени тенденцията, здравните власти трябва да “насърчават хората да използват презервативи последователно с нови и случайни партньори”. Амато-Гаучи призовава също за редовни прегледи за сексуално здраве, особено сред хората с по-висок риск от инфекции.

  Сифилисът може да има тежки усложнения и при мъже, и при жени, ако не се лекува, включително мъртво раждане и смърт на новородени. Сифилисът е една от водещите причини за загубата на бебета в световен мащаб през 2016 г. Заболяването също увеличава риска от заразяване с ХИВ.

  Докладът на ECDC е след като Световната здравна организация обяви миналия месец, че всеки ден около един милион души по света се заразяват с инфекции, предавани по полов път.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *