• Варна
  2°
  слаб дъжд
  Влажност: 78%
  Вятър: 5m/s N
  10 619 лв. глоба за варненец, наемал пребивавали нелегално в Германия българи
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Varnautre.bg/ архив
  Снимка: © Varnautre.bg/ архив

  Варненският окръжен съд призна решение на Главната митническа служба Хайлброн и постанови изпълнение на финансова санкция в размер на 5 000 евро спрямо Тодор В., който е назначавал на работа българи, пребивавали без разрешително в Германия.

  Производството по делото бе образувано по реда на чл. 30 и следващите от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции (ЗПИИРКОРНФС). Предмет на разглеждането бе постъпило искане от страна на Германия за признаване и изпълнение на парична санкция, наложена на 61-годишния мъж от Варна.

  Според решението на германските власти Тодор В. чрез фирмата си за наемане на персонал в град Вертхайм е нарушил Закона на пребиваване на чужденците. При проверка на Главна митническа служба Хайлброн извършена на 18 октомври 2013 г. е било установено, че Тодор е назначил на работа 13 български граждани, които пребивавали нелегално в Германия. Заради нарушението му е била наложена глоба в размер на 5 000 евро както и парична сума от 429,80 евро за разходите по производството, или общо 5 429,80 евро.

  Решението на германските власти е постановено на 3 декември 2014 г. и е влязло в сила на 19 декември 2014 г.  В съдебно заседание представителят на прокуратурата предложи признаване на решението за налагане на финансова санкция.

  Пред съда Тодор В. изрази съжаление и готовност да заплати сумата в НАП. Варненският окръжен съд намери, че са налице всички предпоставки за признаване и изпълнение на посоченото решение за налагане на финансова санкция по отношение на Тодор В. Лицето следва да плати сумата от 5429,80 евро с равностойност в български лева към деня на постановяване на решението за налагане на финансова санкция в издаващата държава – в размер на 10 619,76 лева.

  Решението подлежи на обжалване пред Варненски апелативен съд в 7 дневен срок, считано от днес.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *