Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Защитата на личните ни данни слаба
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Лаптоп

Всеки ден има теч на ЕГН-та

понеделник стана ясно, че хакерска атака е станала причина за изтичането на данни от Приходната агенция. Засегнати са близо 5 милиона граждани. Националната агенция по приходите и ДАНС започнаха проверка на случая.

Според програмиста и създател на “Софтуерен университет” Светлин Наков такива неща се случват всеки ден, но не всеки ден стигат до медиите.

“Нивото на сигурност в нашите държавни системи и организации не е високо. В случая става въпрос за служител, който работи или в НАП или в Министерство на финансите. Той е дърпал частична информация от регистри. Тези данни са извадки. Не става въпрос за пълния регистър”, каза той пред Нова тв.
По думите му масово в държавните институции има пробив в сигурността.

“Изтеклите данни не са твърде ценни. Има информация за хора, които са подавали данъчна декларация”, каза още Светлин Наков.

В единия файл има 1,3 милиона ЕГН, но те са на починали хора, т.е. някой е гледал и е правил справка дали някой не е декларирал имот на починал човек.

Това са частични данни, примерно кой е подал данъчна декларация през 2010 г.

Според него явно той, който е пуснал данните, е искал да обърне внимание на това, че защитата на личните данни не е добра.

Иначе, ако е искал да злоупотреби, той би ги продал на черния пазар, смята Наков.

Според него има три варианта за това как са изтегли данните – ядосан служител ги е пуснал в публичното пространство, някой от IT отдела си е дал лаптопа за ремонт, хакер е сканирал много компютри.

“Датите на всички файлове са 10 ноември 1989 г. Вероятно е по-възрастен човек. Младите не помнят тази дата”, поясни Наков.

Според него за щастие тук се става въпрос за митнически регистри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *